POTRAGA: Strože zatvorske kazne i dulji nadzor za spolno zlostavljanje djece

Emisija Potraga koja je emitirana 10. siječnja 2018. na RTL televiziji posvećena je najavljenom postroženju odredbi u Kaznenom zakonu koje se odnose na spolno zlostavljanje djece. Predložene zakonske izmjene će u siječnju biti na čitanju u Hrvatskom saboru. Novinar Andrej Dimitrijević posjetio je i Polikliniku za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, a psihologinja Ella Selak Bagarić predstavila je na koji način radimo sa zlostavljanom djecom.

“Prema službenim podacima, u Hrvatskoj, na jedno dijete koje prijavi zlostavljanje dolazi još njih četvero koja o tome šute. Hoće li šutjeti i dalje, ovisi isključivo o sposobnosti države da im omogući da zločin sigurno prijave, a one odgovorne primjereno kazni

Uspjele su mobilizirati sugrađane i javnost te natjerati političare da se njihov glas čuje. Hrabre majke iz Rijeke koje su se organizirale nakon što se u susjedstvo vratio osuđeni pedofil, o čemu smo izvještavali u studenom, čekaju povratak zastupnika u saborske klupe 17. siječnja i izmjene kaznenog zakona.

Postroženjem tzv. antipedofilskih odredbi povećale bi se kazne, pojačao nadzor, onemogućilo bi se zapošljavanje u ustanovama koje rade s djecom te ukinulo brisanje iz registra.”

Psihologinja Selak Bagarić je naglasila kako sada tretman djeteta-žrtve koji uključuje godinu dana intenzivne terapije i nakon toga praćenje, traje dulje nego kazna zlostavljaču te da to djetetu šalje poruku da je “zlostavljač kriv, ali ne puno”. Komentirala je također i tretman seksualnih delinkvenata koji provode posebno educirani službenici zatvorskog sustava kao nedovoljan:

“To je pitanje poremećaja seksualnog nagona – dakle ozbiljan problem koji zahtijeva pažnju društva čitav život jednog pedofila.”

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

https://vijesti.rtl.hr/potraga/2767637/erika-i-dubravka-imaju-razloga-rijekom-prosetati-ponosno-zahvaljujuci-i-njihovoj-inicijativi-i-upornosti-pedofile-uskoro-ocekuju-znatno-stroze-kazne/

Print Friendly, PDF & Email