PORTOROŽ: Na 3. znanstvenoj i stručnoj međunarodnoj konferenciji “Zdravlje djece i adolescenata”

Ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održala je plenarno predavanje pod nazivom „Mentalno zdravlje djece i mladih s iskustvom zlostavljanja“ na 3. godišnjoj znanstvenoj i stručnoj međunarodnoj konferenciji  „Zdravlje djece i adolescenata“ održanoj u organizaciji slovenskog Fakulteta zdravstvenih znanosti Sveučilišta u Primorskom u Portorožu 20. rujna 2019. 

Na konferenciji su se okupili stručnjaci iz područja znanosti i prakse, studenti i ostali zainteresirani sudionici koji se izravno ili neizravno bave područjem promicanja somatskog i mentalnog zdravlja u srodnim disciplinama. Program konferencije obuhvaćao je predavanja koja se odnose se na sveobuhvatnu zaštitu zdravlja djece i mladih na način da je bio organiziran u pet velikih sekcija: psihosocijalno zdravlje u djetinjstvu i adolescenciji, prehrana djece i adolescenata, utjecaj razvoja suvremenih tehnologija na zdravlje djece i mladih, utjecaj okoline na zdravlje djece i adolescenata i efekte tjelesne (ne)aktivnosti na razvoj i zdravlje djece i mladih.

Tijekom predavanja prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander prikazala je usporedbu svjetske i europske prevalencije, odnosno prevalencije u Republici Hrvatskoj za pojedine oblike zlostavljanja djece (tjelesno zlostavljanje, emocionalno zlostavljanje, seksualno zlostavljanje, svjedočenje nasilju u obitelji), istaknula je posljedice po mentalno zdravlje svakog od oblika zlostavljanja te prikazala multidisciplinarni način rada s djecom i obiteljima s traumatskim iskustvima u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

U svih pet područja zašite djece predstavljane su najnovije znanstvene spoznaje i izloženi načini i pristupi u praktičnom radu. Također, stručnjaci su razmatrali aktualna pitanja i izazove u prevenciji fizičkog i mentalnog zdravlja s posebnim naglaskom na razna područja djelovanja, odnosno zaštite.

 

Print Friendly, PDF & Email