Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba predvođena ravnateljicom prof.dr.sc. Gordanom Buljan Flander pozvana je predstaviti izvrsnost naše ustanove na znanstveno-stručnom „I. simpoziju o zdravstvenim ustanovama Grada Zagreba“ održanom u petak 13. ožujka 2015. g. u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Predstavljena izvrsnost pojedinih zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Grad Zagreb

Na simpoziju je predstavljena izvrsnost svake pojedine zdravstvene ustanove čiji je osnivač Grad Zagreb, njihove stručne, znanstvene i nastavne djelatnosti, ali i projekti i programi koji predstavljaju nadstandard u pružanju usluga zdravstvene zaštite, sukladno Planu promicanja zdravlja i prevencije bolesti, Planu zdravstvene zaštite te strategijama iz područja zdravstva, kao što je strategija „Zdravlje za sve“ koja se provodi u Gradu Zagrebu prema principima Deklaracije o zdravlju u Gradu Zagrebu iz 2001. godine.

Simpozij je organiziran i održan pod pokroviteljstvom Grada Zagrebu u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo i Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba. Znanstveni odbor Simpozija predstavljali su pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo prof.dr.sc. Mirna Šitum, dr.med., zamjenik pročelnice Gzim Redžepi, dr.med. i Slavko Antolić, dr.med.

Cilj simpozija dodatno jačati suradnju između 21 zagrebačke zdravstvene ustanove

U svom obraćanju prisutnima pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo, prof.dr.sc. Mirna Šitum istaknula je da Grad Zagreb ima dugu znanstvenu tradiciju i zdravstvenu službu razvijenu uz velik broj medicinskih ustanova, od kojih je 21 u vlasništvu Grada Zagreba, a koje su organizirane na tri razine zdravstvene zaštite te koje međusobno povezane stručnom i znanstvenom suradnjom na najvišoj nacionalnoj razini pružaju zdravstvenu skrb građanima Grada Zagreba, no i građanima cijele Republike Hrvatske. Navela je da je cilj simpozija dodatno ojačati sjajnu znanstveno-stručnu suradnju između 21 zagrebačke zdravstvene institucije te kompatibilnost i povezanost s drugim subjektima zdravstvena zaštite u vlasništvu RH.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek izrazila je uvjerenje da će simpozij rezultirati i smjernicama u kojem bi pravcu trebalo dodatno razvijati zdravstvene usluge i sve što zdravstvene ustanove pružaju Zagrepčanima. Skup je podržao i ministar zdravlja Siniša Varga rekavši da na karti zdravstva Hrvatske Zagreb sačinjava najvažniji dio, jer su tu koncentrirane najznačajnije zdravstvene ustanove među kojima značajan dio zauzimaju ustanove u vlasništvu Grada Zagreba.

U uvodnom dijelu simpozija, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, prof. dr. sc. Mirna Šitum predstavila je u plenarnom predavanju Gradsku sliku zdravlja, nakon čega su svoj rad putem prezentacija predstavile sve gradske zdravstvene ustanove organizirane u tri sekcije Simpozija koje su podijeljene s obzirom na razinu zdravstvene zaštite na primarnu, sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu.

Monografija “Zdravstvene ustanove Grada Zagreba u praksi i znanosti”

U okviru sekcije Sekundarna zdravstvena zaštita čiji su članovi radnog predsjedništva bili Slavko Antolić, dr.med., prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander i doc.dr.sc. Igor Filipčić, dr.med., predstavljena je i izvrsnost Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander održala je predavanje pod nazivom „Multidisciplinarni pristup u prevenciji i zaštiti traumatizirane djece“ tijekom kojeg je predstavila specifičnost rada Poliklinike kroz rad sa seksualno zlostavljanom djecom te prikazala rad Poliklinike koja je prepoznata i kao primjer dobre prakse u Europi i svijetu.

Na simpoziju je predstavljena i monografija „Zdravstvene ustanove Grada Zagreba u praksi u znanosti“ čija je urednica prof.dr.sc. Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, a o kojoj su govorili i recenzenti monografije, bivši ministar zdravlja Neven Ljubičić te predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić. U monografiji je predstavljen rad svih zdravstvenih ustanova Grada Zagreba, ali i njihova uzajamna povezanost i suradnja, sve u svrhu unaprjeđivanja zdravlja, u ekologiji i preventivnoj medicini te je na taj način po prvi put na jednom mjestu objedinjen prikaz rada svih zagrebačkih zdravstvenih ustanova.

U monografiji je objavljen in extenso rad „Multidisciplinarni pristup u prevenciji i zaštiti traumatizirane djece“ u autorstvu ravnateljice prof.dr.sc. Gordane Buljan Flander i Ane Marije Španić, mag.psych., psihologinje Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba. U radu su detaljnije prikazane specifičnosti rada ustanove kroz multidisciplinarnost u dijagnostičkom i tretmanskom radu s djecom i njihovim obiteljima, istraživačkom i znanstvenom radu, edukacijskoj, publikacijskoj i forenzičnoj djelatnosti, kao i suradnji Poliklinike s ostalim institucijama sustava zaštite djece, zbog čega je i prepoznata kao primjer dobre prakse u Hrvatskoj i Europi, što dokazuju brojna dosadađnja priznanja radu njenih stručnjaka u prevenciji i zaštiti traumatizirane djece.

Print Friendly, PDF & Email