U sklopu Komunikološke škole Matice hrvatske održane od 7. do 11. prosinca u Zagrebu studenti su posjetili Polikliniku za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, čime je nastavljena uspješna suradnja iz ranijih godina. Komunikološka škola Matice hrvatske po osmi puta od njenog začetka okupila je mlade i perspektivne studente novinarstva i komunikologije s ciljem pružanja dodatnog izvannastavnog obrazovanja s područja medija.

Ovogodišnja tema bila je „Medijska kultura i govor u javnosti: Između slobode govora i govora mržnje“. Polaznici su u sklopu programa upoznali znanstvenike i stručnjake u području medijske kulture, slobode govora i govora mržnje, uz studijska putovanja u Mariju Bistricu, Samobor i Križevce.

Cilj polaznika bio je u zajedničkom radu i dijalogu s predavačima potražiti odgovore na pitanja: što su senzacija i manipulacija u medijima, postoje li granice i kako prepoznati govor mržnje na društvenim mrežama, što je odgovornost za javni govor i ima li medijske (ne)kulture na radiju, televiziji i u drugim medijima.

U okviru ovogodišnje Komunikološke škole studenti su ponovno posjetili Polikliniku za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. Ravnateljica prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander istaknula je važnost međusobne suradnje različitih stručnjaka u zaštiti djece i mladih. Psihologinja Tea Brezinšćak uz sudionike je kroz izlaganje i raspravu istražila izvore govora mržnje i način na koji ga djeca usvajaju, njegov utjecaj na djecu koja su njegove mete i onu koja se njime koriste, specifičnosti govora mržnje u virtualnom svijetu te kako se protiv njega možemo boriti, iz naših profesionalnih i osobnih uloga.

Autor fotografija: Mirko Cvjetko

Print Friendly, PDF & Email