U sklopu Nacionalne kampanje za mentalno zdravlje ČUJEM TE #ISPODPOVRŠINE snimljen je online panel na temu obiteljskog nasilja i ovisnosti, koji je putem T portala i drugih platformi, uključivši i web stranicu i You Tube kanal Poliklinike, od 8. rujna 2021. godine dostupan javnosti. Sudjelovali su psihologinja prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, psihijatar dr. sc. Ivan Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče, specijalistica javnog zdravstva prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, psihijatrica dr. sc. Marija Kušan Jukić iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” te Tin Pongrac, predsjednik Udruge Životna linija.

– U Poliklinici vidimo sve više djece koja su žrtve nasilja u obitelji ili seksualnog zlostavljanja. Podaci MUP-a kažu da je u odnosu na 2019. godinu u prvih pet mjeseci zlostavljanje djece poraslo za 27 posto, a lani je u odnosu na 2019. kazneno djelo kršenja djetetovih prava, odnosno, fizičko i emocionalno zlostavljanje, poraslo za 32 posto, dok se seksualno zlostavljanje povećalo za čak 67 posto. Istodobno, veliki broj roditelja osjeća anksioznost i povišenu razinu stresa. Teško je biti i roditelj i dijete u ovim vremenima, i apsolutno moramo podržati djecu i roditelje u njihovim odgojnim praksama – naglasila je tijekom panela ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ističući podatke iz istraživanja koje je Povjerenstvo za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Grada Zagreba provelo tijekom ožujka i veljače ove godine, a uključeno je više od 22.000 zagrebačkih učenika osnovnih i srednjih škola. Dobiveni rezultati pokazuju da više od polovine djece ima osjećaj beznađa i tuge uz strahove od neuspjeha, devet posto ih ima klinički značajnu anksioznost i depresivnost, a čak 14 posto njih ima klinički značajne simptome iz okvira posttraumatskog stresnog poremećaja.

Problemi roditelja s ovisnošću uvelike se odražavaju na cijelu obitelj i razaraju je. Psihijatar dr. sc. Ivan Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče istaknuo je da je u ovom trenutku u Hrvatskoj oko 40.000 ovisnika o kockanju, sa stalnom tendencijom porasta. U pandemiji je značajno je porasla i konzumacija alkohola te ilegalnih supstanci:

– Situacija nikako nije dobra. Šira javnost problem ovisnosti percipira tek kada ona postane socijalno upadljiva, do tada je uopće ne primjećuje, a obitelj ovisnika o kockanju najčešće je razorena i teško ranjena, i njima treba pomoć. Ujedno, tu su i društveno prihvatljive ovisnosti, poput one o alkoholu, i brojke kažu da je u Hrvatskoj 250 tisuća ovisnika o alkoholu. To je ogromna brojka – rekao je dr. sc. Ivan Ćelić.

Problem ovisnosti, što je posebno zabrinjavajuće, direktno pogađa i djecu, koja se sve više okreću konzumaciji marihuane.

– Razlozi za početak konzumacije najčešće su znatiželja, dosada i potreba za pripadanjem grupi, s tim da se taj početak konzumacije marihuane veže uz sve mlađe dobne skupine. Emocije koje su pratile pandemiju su najprije strah, a kasnije dosada i apatija. Upravo je dosada čest razlog početka konzumacije marihuane kod djece. Uz sve, prošle smo godine prvi puta primijetili da nam se mladi javljaju zbog poremećaja vezanih uz anksioznost i stres – istaknula je na panelu psihijatrica dr. sc. Marija Kušan Jukić iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo vode registar ovisnosti i prate trendove, a oni pokazuju da je u tretmanu sve više ovisnika o marihuani te da su sve mlađih dobnih skupina.

– Trend u 2020., a pogotovo u 2021., pokazuje sve veći broj upućivanja mladih u zdravstvene ustanove ne zbog ovisnosti, nego zbog anksioznosti i drugih poremećaja koji mogu biti povezani i s konzumacijom prije svega marihuane, jer je mladi uzimaju zbog dosade i smanjenja anksioznosti. Dodatni problem je i što je marihuana vrlo dostupna, ali i benevolentan stav javnosti prema njoj. Ne govori se dovoljno o njezinoj štetnosti – istaknula je prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pogledajte cijeli video online panel diskusije o obiteljskom nasilju i ovisnosti:

 

Print Friendly, PDF & Email