Diane Cranley, osnivačica neprofitne organizacije TAALK (Talk About Abuse to Liberate Kids), čiji je glavni cilj prevencija i zaštita djece od seksualnog zlostavljanja, organizirala je on-line radio emisiju u kojoj su tijekom 24 sata govorili etablirani svjetski stručnjaci, a koji dugi niz godina rade sa seksualno zlostavljanom djecom, razvijaju programe prevencije seksualnog zlostavljanja djece, djeluju u području policije i pravosuđa s ciljem povećanja osjetljivosti na problem seksualnog zlostavljanja djece. Jedna od sugovornica bila je i naša ravnateljica, prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander.

Kako naučiti djecu da postave svoje osobne granice

Svaki sat emisije bio je posvećen određenoj temi, te se tako govorilo o osnovnim činjenicama vezanim uz seksualno zlostavljanje djece, njegovim posljedicama i utjecaju na zdravlje u odrasloj dobi, odgovornosti osoba iz djetetove okoline i odgovornosti stručnjaka u prepoznavanju i zaustavljanju seksualnog zlostavljanja, o tome kako naučiti djecu da postave svoje osobne granice i zaštite se od potencijalnih zlostavljača, osobnim iskustvima seksualnog zlostavljanja, važnosti rane intervencije i prevencije, važnosti zaštite djece na internetu, poteškoćama i nedostacima pravosuđa u zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja, kao i specifičnim programima prevencije i intervencije seksualnog zlostavljanja djece, a koji su se pokazali učinkovitima.

Između navedenih područja, također je bila i sekcija posvećena kampanji Vijeća Europe „One in Five“ , čiji je glavni cilj zaustavljanje i prevencija seksualnog zlostavljanja djece, a o kojoj su govorile gđa Regina Jensdottir, gđa Marja Ruotanen, gđa Liri Kopaci-Di Michele, predstavivši Kampanju i njezine glavne ciljeve. Također su govorile o Konvenciji Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog izrabljivanja i zlostavljanja, naglasivši da ona predstavlja prvi instrument za utvrđivanje različitih oblika seksualnog zlostavljanja djece kao kaznenih djela, uključujući seksualna zlostavljanja djece koja se događaju unutar doma i obitelji, uz uporabu sile, prisile i prijetnji.

Također su navele da Konvencija ističe one preventivne mjere i programe, čiji je cilj podrška žrtvama i ohrabrivanje osoba iz djetetove okoline da prijavljuju sumnje na seksualno zlostavljanje djece. Osobiti naglasak su stavile na važnost primjene na djecu usmjerenog pravosuđa, kao važne mjere u zaštiti seksualno zlostavljanog djeteta i sprječavanju nepotrebne retraumatizacije djeteta. Na kraju ove sekcije govorila je naša ravnateljica, prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander.

Iskustvo Poliklinike u radu sa nezlostavljajućim roditeljima

Gđa Cranley, voditeljica emisije je postavila pitanje o ravnateljičinom sudjelovanju u kampanji Vijeća Europe, na što s joj je odgovorila da je početkom godine pozvana da u Rimu, na predstavljanju kampanje Vijeća Europe, predstavi model rada Poliklinike, kao primjer uspješnog rada sa seksualno zlostavljanom djecom, pri čemu je osobito istaknula važnost multidisciplinarnog pristupa, kao i važnost koordinacije stručnjaka iz različitih sustava – školstva, zdravstva, sudstva, policije, socijalne skrbi itd. u zaštiti seksualno zlostavljane djece.

Gđa Cranley je također problematizirala važnost rada s nezlostavljajućim roditeljima, te je ravnateljica i u ovom dijelu iznijela dugogodišnje iskustvo Poliklinike, koje je pokazalo da je za dobar i učinkovit oporavak djeteta, uz intenzivan psihoterapijski tretman seksualno zlostavljanog djeteta, potrebno raditi i s nezlostavljajućim roditeljem, kako bi mu se omogućilo da razriješi svoje poteškoće i bude stabilna podrška djetetu u procesu oporavka, budući da je upravo podrška roditelja jedan od najvažnijih prediktora djetetovog oporavka.

Nadalje, gđa Cranley je upitala i o iskustvima suradnje NGO-a i vlade u promjeni zakona o zaštiti djece u Hrvatskoj, gdje je ravnateljica istaknula važnost dobre suradnje nevladinog i vladinog sektora, kao što je to bio slučaj s Hrabrim telefonom, koji je bio preteča Poliklinike, te čiji su se kapaciteti pokazali nedostatnima, s obzirom na količinu seksualno zlostavljane djece koja su trebala stručnu pomoć, te nakon čega je, osnovana Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba.

Čitavu sekciju ovog intervjua možete preslušati na: http://www.blogtalkradio.com/taalk/2011/04/30/building-a-europe-for-and-with-children

Print Friendly, PDF & Email