Okrugli stol o prevenciji seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece u Zagrebu

Udruga roditelja Korak po korak u suradnji s Poliklinikom za zaštitu djece grada Zagreba i Uredom pravobraniteljice za djecu organizirala je 13. svibnja 2014. okrugli stol pod nazivom “Prevencija seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece: postignuća i izazovi”. Ovaj skup održan je u prostorijama Školske knjige u Zagrebu.

Postignuća i izazove u protekle tri godine

Prije tri godine, u vrijeme kad je započela kampanja Vijeća Europe „Jedan od pet“ održan je okrugli stol “Prevencija seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece”. Kako kampanja Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom ulazi u svoju zadnju, četvrtu godinu, prema mišljenju organizatora ovaj događaj sada, nakon tri godine, dobra je prilika da se pokuša odgovoriti na pitanje što se promijenilo te koja su postignuća i izazovi u protekle tri godine u odnosu na problem seksualnog nasilja nad djecom.

Moderatorica okruglog stola bila je Gorana Hitrec, psihologinja iz Udruge roditelja Korak po korak, koja je na početku izložila zaključke sa skupa od prije tri godine i tako podsjetila prisutne na tada aktualnu problematiku.

O primjeni Lanzarote konvencije

U svomje izlaganju doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu RH iznijela primjenu Lanzarote konvencije u zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja iz perspektive pravobraniteljstva za djecu

Dr. sc. Bruna Profaca iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba govorila je o zaštiti seksualno zlostavljane djece iz dvije perspektive: iz perspektive kliničke prakse i aktualnih istraživanja te u okviru nacrta prijedloga Nacionalne strategije za zaštitu i promicanje prava djece u Republici Hrvatskoj . U svom je izlaganju naglasila da seksualno zlostavljana djeca još uvijek mogu biti stigmatizirana unutar obitelji i unutar sustava te je iznijela neke aktualne pokazatelje iz kliničke prakse.

Prof. dr. sc. Marina Ajduković s Pravnog fakulteta iznijela je problematiku koja se odnosi na konceptualizaciju održive prevencije seksualnog nasilja nad djecom. U sklopu svog izlaganja prezentirala je i najnovije rezultate follow up studije provedene u Zagrebu u okviru BECAN projekta kojom se ukazuje na porast izloženosti seksualnom zlostavljanju na uzorku školske djece.

Sanja Gospodinović iz Ravnateljstva policije prezentirala je ulogu policije u prevenciji seksualnog nasilja nad djecom, s posebnim naglaskom na postignutom tijekom protekle tri godine.

Lana Peto Kujundžić, predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu dala je osvrt na propise i stvarnost u postupcima kaznenih djela protiv spolnih sloboda na štetu djece i skupu prenijela svoje dugogodišnje iskustvo iz sudske prakse kada su oštećenici djeca.

Potreba za što boljom suradnjom institucija sustava

Posebna gošća na okruglom stolu bila je Jona Palsdottir iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i kulture Islanda, koja je prezentirala edukativne projekte s mladima na Islandu, kao oruđe prevencije seksualnog nasilja. Edukativni film “Zatraži pristanak” namijenjen tinejdžerima, sada ima i hrvatski prijevod i bit će predstavljen našoj javnosti.

Prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer s Filozofskog fakulteta dao je prikaz uloge zdravstvenog odgoja u prevenciji seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, uz prikaz aktualnih poteškoća u provedbi preventivnih aktivnosti.

Na kraju okruglog stola je Silvija Stanić, psihologinja iz Udruge roditelja Korak po korak iznijela prikaz preventivnih aktivnosti koje ova udruga provodi s djecom različitih dobnih skupina.

Tijekom svih izlaganja problematizirala su se bitna pitanja u zaštiti seksualno zlostavljane djece, a jedan od ključnih zaključaka je potreba za što boljom suradnjom institucija sustava i dosljedna primjena zakonskih mogućnosti u zaštiti djece.

Print Friendly, PDF & Email