Održan prvi susret Roditeljskog odbora

Stručnjaci i roditelji zajedno su se okupili na prvom susretu Roditeljskog odbora Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, održanom 24. travnja 2017. Prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander i drugi stručnjaci zaželjeli su dobrodošlicu okupljenim roditeljima, istaknuvši važnost međusobne suradnje i razmjene iskustava i ideja roditelja i stručnjaka u postizanju promjena koje mogu doprinijeti dobrobiti djece i obitelji u društvu.

Podsjetimo, Roditeljski odbor savjetodavno je tijelo usmjereno na poticanje institucionalnog djelovanja u skladu s potrebama i najboljim interesom djece i obitelji, u okviru Poliklinike i drugih ustanova koje skrbe o mentalnom zdravlju, dobrobiti i sigurnosti djece. Prvom susretu Roditeljskog odbora prisustvovalo je sedam majki i očeva koji su postali njegovim članovima, ravnateljica Poliklinike prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, zamjenik ravnateljice prim. Domagoj Štimac te psihologinje Ana Marija Španić, Mia Roje i Tea Brezinšćak.

Zahvaljujući posvećenosti i entuzijazmu okupljenih roditelja Roditeljski odbor odmah je prionuo radu, pri čemu su roditelji kroz raspravu i dijeljenje vlastitih iskustava identificirali najistaknutije potrebe djece koja se suočavaju s izazovima u obitelji i u području mentalnog zdravlja, kao i različitim izazovima koja im otežavaju ispunjavanje njihovih stvarnih kapaciteta u obrazovnoj sredini.

Roditelji su naglasili važnost prevencije i pravovremene podrške djetetu i obitelji. Zaključili su da ona često izostaje zbog nedovoljno razvijene svijesti o psihičkom zdravlju kao temelju ispunjenog i zdravog života u bilo kojoj dobi, kao i duboko ukorijenjenih negativnih stavova prisutnih u društvu, koji izazivaju nesigurnost i oklijevanje roditelja u traženju podrške koja je njihovom djetetu potrebna. Istaknuli su da su roditeljima potrebne jasne informacije o dostupnim izvorima stručne podrške i načinima na koji stručnjaci mogu pomoći njihovom djetetu i čitavoj obitelji u prevladavanju postojećih teškoća. Naime, uočili su da brojni roditelji zapravo nemaju jasnu sliku rada Poliklinike – nisu svjesni da se radi o ustanovi koja je dostupna svoj djeci i obiteljima, a ne samo onima koji su izloženi nasilju, da su njene usluge zbog djelovanja u okviru sustava zdravstvene skrbi u konačnici besplatne za djecu i roditelje te da je u njoj djeci i roditeljima na jednom mjestu dostupna podrška niza različitih stručnjaka. Smatraju da je na razini društva potrebno raditi na osvještavanju važnosti mentalnog zdravlja i uklanjanju prisutne stigme. „Ako možemo reći: mene boli zub, moram liječniku, zašto je još uvijek tako teško reći: teško mi je, ne mogu se s ovim nositi, moram s nekim razgovarati…“, rekla je jedna majka.

Roditelji su također naveli da se brojna djeca koja pohađaju nastavu uz individualizirani pristup ili prilagođeni program suočavaju s teškoćama u školskoj sredini, u vidu nerazumijevanja djetetovih teškoća te neispunjavanja djetetovih obrazovnih potreba. Zaključili su da postoji značajna potreba za educiranjem stručnjaka koji rade s djecom o podršci djeci koja se suočavaju s ranije opisanim izazovima, kao i pružanjem podrške roditelja u vidu osiguravanja informacija o pravima njihove djece i njih samih te načinima njihovog postizanja, što je ujedno izdvojeno kao prvi cilj zajedničkog djelovanja.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo roditeljima na spremnosti da s nama podijele svoja iskustva i ideje te vrijednim zaključcima koje su iz njih proizašle. Radujemo se daljnjoj suradnji  te vjerujemo su roditelji naši nezaobilazni partneri u postizanju zajedničkog cilja –  društva usmjerenog na potrebe i prava djece i obitelji.

 

Print Friendly, PDF & Email