Kako bi razmijenili iskustva i preporuke u prevenciji cyberbullyinga i pružanju pomoći žrtvama, Hrabri telefon je, uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih te podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, okupio relevantne stručnjake na okruglom stolu „Prevencija cyberbullyinga: Što su nas djeca naučila?“, održanom 4. lipnja 2014. u Velikoj dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

O podržavajućoj školskoj klimi  i obrazovanju za e-sigurnost

Okrugli stol su pozdravnim govorima otvorili:  Hrvoje Sardarić, pomoćnik ministrice socijalne politike i mladih, Sabina Glasovac, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta i dr. Slavko Antolić – pomoćnik pročelnice za zdravstvo Grada Zagreba.

Radni dio okruglog stola započeo je plenarnim izlaganjem prof. emeritus Helen Cowie, Ph.D s University of Surrey s temom “Utjecaj cyberbullyinga na dobro emocionalno stanje djece i mladih ljudi” (eng. “The impact of cyberbullying on the emotional well-being of children and young people”) koje je održano putem online prijenosa. Prof. emeritus Cowie je prikazala odrednice podržavajuće školske klime koja je nužna za prevenciju kroz obrazovanje za e-sigurnost.

Istraživanja i prevencija u Hrvatskoj

Drugo plenarno predavanje pod nazivom “Cyberbullying – stari zapleti nove priče” je održala prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, koja je dala pregled najnovijih rezultata istraživanja o iskustvima i ponašanju djece na internetu i na društvenoj mreži Facebook u Hrvatskoj, te se osvrnula na usklađenost iskustava o najboljim načinima djelovanja u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji.

– Svako peto dijete je nekoliko puta ili često primilo uvredljive poruke putem Facebooka. Iako je i kod djece koja doživljavaju i koja čine nasilje, u odnosu na djecu koja nemaju to iskustvo, nađeno više simptoma depresivnosti, tjeskobe i neprihvatljiva ponašanja, kod djece koja nasilje na internetu i doživljavaju i čine dobivene su najizraženije emocionalne i ponašajne poteškoće – naglasila je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander.

Svoja iskustva u radu na prevenciji cyberbullyinga u Hrvatskoj izložili su u daljnjim izlaganjima prof. dr. sc. Danijel Labaš, voditelj projekta Djeca medija, Renata Ivanković, prof., predstavnica CARNet-a i Centra za sigurniji Internet, te Sonja Burić, socijalna pedagoginja osnovne škole Retkovec koja je predstavnica stručnih suradnika osnovnih škola u projektu Hrabri čuvari, čiji je nositelj Hrabri telefon, kao i njezine učenice Katarina Ljeljak i Elizabeta Gegić, Hrabre čuvarice, odnosno učenice koje su educirane biti drugoj djeci vršnjaci-mentori kada se suoče sa cyberbullyingom.

Hrabri telefon: 10 godina programa Sigurniji Internet

Predsjednica Hrabrog telefona Hana Hrpka predstavila je program Sigurniji internet, kojeg Hrabri telefon provodi već 10 godina.

– Hrabri telefon je oduvijek inzistirao na usklađivanju svojih aktivnosti u praksi sa znanstveno utemeljenim rezultatima. Ta poveznica se možda najviše vidi i na programu Sigurnijeg interneta koji je do sada temeljen na 3 znanstvena istraživanja, a kroz 10 godina je uključio niz različitih aktivnosti za djecu i roditelje. Jako mi je drago da smo u tom kontekstu krenuli i s razvijanjem spotova i aplikacija namijenjenih korištenju na društvenim mrežama koji uz standardne brošure, letke i igre čini savjete djeci i roditeljima još dostupnijim – navela je Hana Hrpka.

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje, Ureda pučke pravobraniteljice, ravnatelji i stručni suradnici osnovnih škola s područja grada Zagreba, predstavnici udruga i drugih institucija relevantnih u sustavu zaštite djece. Za sve zainteresirane sudionike koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati organiziran je i live streaming na stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Doznajte više iz medijskih objava na sljedećim linkovima:

HRT

NOVATV

VEČERNJI LIST

T-PORTAL

Portal Škole.hr

IPRESS


Print Friendly, PDF & Email