Objavljen prikaz Treće europske konferencije s međunarodnim sudjelovanjem EAPAP-a u znanstvenom časopisu “Kriminologija & socijalna integracija”

U znanstvenom časopisu “Kriminologija & socijalna integracija : časopis za kriminologiju, penologiju i poremećaje u ponašanju”, Vol. 28 No. 2, 2020. objavljen je prikaz Treće europske konferencije s međunarodnim sudjelovanjem EAPAP-a (Europske asocijacije stručnjaka u području otuđenja, engl. European Association of Parental Alienation Practitioners) o otuđenju djece od roditelja u organizaciji Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba (16. do 18. 9. 2020.).

Autori ovog detaljnog prikaza konferencije su Nick Woodall, psihologinja Poliklinike Mia Roje Đapić, Karen Woodall i ravnateljica Poliklinike klinička psihologinja – psihoterapeutkinja prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander. Ujedno, ovo je prvi rad u koautorstvu s Woodallovima kojeg su naši stručnjaci objavili u znanstvenom časopisu.

Prikaz konferencije možete preuzeti s portala hrvatskih stručnih i znanstvenih časopisa Hrčak na linku:

https://hrcak.srce.hr/248373 (engleski jezik)

https://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=361519 (hrvatski jezik)

SAŽETAK

Na Konferenciji, na kojoj je prisustvovalo više od 400 stručnjaka za mentalno zdravlje i pravo iz cijele Europe, uz više od 30 aktivnih izlagača, obilježen je prijelaz fokusa s dijagnostike djetetova odbijanja jednog roditelja, prema spoznaji da je dinamika koja se naziva otuđenje u svojoj osnovi inducirani psihološki splitting kod djeteta i relacijska trauma koja se može razumjeti u kontekstu prihvaćenih psiholoških i psihoanalitičkih teorija te liječiti postojećim terapijama uz prilagodbu za aktualnu situaciju obitelji. Konferencija je također usmjerila interes za reagiranje na ukupnu obiteljsku dinamiku, kao i korist multidisciplinarne suradnje u praksi. Očekuje se da će se četvrta godišnja konferencija održati u Izraelu 2021. godine.

Print Friendly, PDF & Email