Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja u Zagrebu

Svjetski dan mentalnog zdravlja ove je godine 10. listopada obilježen po dvadeset i peti puta. Svjetska federacija za mentalno zdravlje (engl. World Federation for Mental Health – WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) je 1992. godine inicirala Svjetski dan mentalnog zdravlja kako bi se podigla svijest o važnosti mentalnog zdravlja i njegovom promicanju te potaknulo na ulaganje u mentalno zdravlje. Ovogodišnja tema je “Mentalno zdravlje na radnom mjestu”.

U Zagrebu se Svjetski dan mentalnog zdravlja 10. listopada obilježio kroz više događanja. Od 24. rujna do 22. listopada odvija se plakat kampanja u gradskom prijevozu Zagreba gdje se građani mogu upoznati o načinima brige o svom mentalnom zdravlju.

Projekt “Osjećam- mentalna higijena i emocionalna pismenost mladih” provodi se u suradnji Grada Zagreba, Prve gimnazije i Udruge BoliMe te stručnu podršku Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Na predstavljanju održanom 9. listopada 2017. u Prvoj gimnaziji svoju podršku projektu je dala i ravnateljica Poliklinike prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander.

Cilj projekta „Osjećam“ je upoznavanje učenika s pojmom mentalnog zdravlja, objašnjenje razlike između mentalnog zdravlja i mentalnih bolesti, isticanje ponašanja koja ugrožavaju mentalno zdravlje, prepoznavanje emocija, njihova prihvaćanja, razumijevanja i otpuštanja, upoznavanje s pojmom mentalne higijene te podučavanje metodama brige o vlastitom mentalnom zdravlju. Projekt će se provoditi kroz vršnjačku edukaciju u nekoliko zagrebačkih srednjih škola tijekom studenog i prosinca 2017.

Projekt “Osjećam. – mentalna higijena i emocionalna pismenost mladih” predstavila je Marina Vitković, prof., Udruga BoliMe . Uz promotivni video „Osjećam“ (režija Judita Gamulin), predstavljena je interaktivna instalacija „Osjećam“ autorice Drage Komparak .

Svjetski dan mentalnog zdravlja je obilježen 10. listopada i u slastičarnici Meet Mia u Vlaškoj na panelu „Važnosti mentalne higijene i emocionalne pismenosti“. Uvodna izlagačica i moderatorica diskusije bila je dr. Ivana Portolan Pajić,pomoćnica Pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, a sudjelovali su stručnjaci Gradskog ureda za zdravstvo i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Udruga BoliMe, NZJZ “Dr. Andrija Štampar”, HZJZ te iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba ( dr.sc. Bruna Profaca). Uz predstavljanje promotivnog videa “Osjećam”, na panelu se razgovaralo o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i prevenciji stresa.

Pozivamo vas da pogledate video projekta “Osjećam” i širite podršku mentalnom zdravlju:

Print Friendly, PDF & Email