Međunarodni dan obitelji obilježen je 21. svibnja 2019. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u sklopu Nacionalne kampanje “I ja želim čitati!”.  Organizatori su događanja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Hrvatsko knjižničarsko društvo, Ured pravobraniteljice za djecu i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Vlatka Križan, klinička psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, govorila je o ulozi psihologa i multidisciplinarnog tima Poliklinike za djecu i mlade Grada Zagreba u podršci djeci s teškoćama čitanja. Također je govorila o negativnim posljedicama u slučaju kada na vrijeme nije prepoznat uzrok poteškoća u školskom funkcioniranju ove djece, kao i utjecaju vršnjačkog nasilja na mentalno zdravlje djece.

Organizator kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom je Hrvatsko knjižničarsko društvo. Programom „I ja želim čitati!“ članovi Mreže mlađih savjetnika (MMS) Pravobraniteljice za djecu svojim vršnjacima žele skrenuti pozornost na izazove s kojima se susreću djeca i mladi s teškoćama u čitanju. Ova Mreža kroz svoje djelovanje pokušava pridonijeti poboljšanju prava djece, zastupajući djecu u stručnim raspravama te podižući svijest o dječjim pravima i ulozi pravobraniteljice za djecu među svojim vršnjacima. Program je vodila Željka Miščin, inače i voditeljica Nacionalne kampanje „I ja želim čitati!“, te predstavnik Mreže mladih savjetnika Pravobraniteljice Niko Radujković. Osim Mreže mladih savjetnika, u programu su sudjelovali učenici prvog i trećeg razreda OŠ „Dr. Ivan Merz“ te Udruga Kaooosss.

U programu su također sudjelovale i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, savjetnica Pravobraniteljice i logopedinja Ivona Salaj. Predstavljana je i knjiga prof. dr. sc. Anite Peti-Stantić pod nazivom “Čitanjem do (spo)razumijevanja: od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti”.

 

Print Friendly, PDF & Email