O zborniku “Djeca i konfliktni razvodi” u Splitu

Nakon Osijeka, Rijeke i Zagrebu, i u Splitu je 22. listopada 2010. predstavljen zbornik “Djeca i konfliktni razvodi” , u dvorani Odvjetničkog zbora Splitsko-dalmatinske županije. Zbornik objedinjuje priopćenja sa stručnih rasprava i međunarodne konferencije (Godišnja konferencija Mreže pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe, Dubrovnik 2009.) te inicijative i preporuke pravobraniteljice u tom području.

Pravobraniteljica Mila Jelavić uvodno je govorila o zborniku i problematici manipulacije djecom tijekom razvoda braka, koja proteklih godina vidljivo raste i čini znatni dio slučajeva kojima se bavi i njezin Ured, kao i druge ustanove za zaštitu djece. U predstavljanju zbornika sudjelovali su i autori nekih od objavljenjih članaka: voditeljica dijagnostike i tretmana u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba dr.sc. Bruna Profaca, docentica na Pravnom fakultetu u Osijeku dr. sc. Branka Rešetar, voditeljica Odjela dječje i adolescentne psihijatrije Poliklinike za rehabilitaciju u Splitu dr. Silvana Krnić,dipl. socijalna radnica Milena Drlje iz Centra za socijalnu skrb Split, odvjetnica Zdenka Monterisi i savjetnica pravobraniteljica za djecu Ureda u Splitu Branka Reić Kukoč.

I na ovom predstavljanju je naglašeno kako ovaj zbornik može pomoći stručnjacima različitih profila koji se susreću s tom problematikom da bolje razumiju njezinu složenost i da, kao što nalaže Konvencija o pravima djeteta, u svojem djelovanju uvijek nastoje slijediti najbolji interes djeteta. Zbornik je predstavljen pred oko osamdeset stručnjaka iz centara za socijalnu skrb, zdravstva, pravosuđa, obiteljskih centara i nevladinog sektora.

Zbornik je u elektronskoj formi dostupan među publikacijama na stranicama Ureda pravobraniteljice za djecu www.dijete.hr

Print Friendly, PDF & Email