Interdisciplinarni znanstveno-stručni skup “Zaštita prava djece i mladih na seksualno zdravlje” održan je 21. studenog na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci u organizaciji dviju katedri Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Ureda za znanost Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, a pod pokroviteljstvom Ureda pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske.

Skup “Zaštita prava djece i mladih na seksualno zdravlje” bio je središnja tema za tradicionalni “Aktualni trenutak hrvatskog zdravstva V”. Cilj skupa je bio okupiti znanstvenike i stručnjake različitih disciplina koji se bave zaštitom djece od seksualnog zlostavljanja, prevencijom seksualnog nasilja mladih i istraživanjem rizičnih seksualnih ponašanja maloljetnika, ujedinjenih, prema riječima predsjednice organizacijskog odbora Stjepke Popović, u svojim nastojanjima da promiču pravo djece i mladih na seksualno zdravlje te na točne i znanstveno utemeljene informacije o seksualnosti. Posebna vrijednost skupa bila je inkluzija mladih u javni diskurs kroz sudjelovanje studenata s vlastitim prilozima i razmišljanjima u ovom području.

Skup je otvorila uz pozdravnu riječ pravobraniteljica za djecu doc.dr.sc. Ivana Milas Klarić. Kao sekcije skupa održana su relevantna pozvana predavanja, usmena priopćenja i studentska sekcija.
Pozvano predavanje prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander

Pozvano predavanje prof. dr. sc. Gordana Buljan FlanderU sklopu sekcije pozvanih predavanja ravnateljica Poliklinike prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander je kao pozvana predavačica održala predavanje na temu “Suradnja stručnjaka u zaštiti djece i mladih od seksualnog zlostavljanja i nasilja – primjer dobre prakse”.


Ostali pozvani predavači na skupu bili su zamjenica pravobraniteljice za djecu mr.sc. Maja Gabelica Šupljika s predavanjem pod nazivom “Pravo djece na spolno zdravlje – gdje smo nakon 10 godina?”, prim.dr.sc. Goran Arbanas, dr.med., psihijatar i seksualni terapeut u Ambulanti za liječenje seksualnih smetnji Opće bolnice Karlovac s predavanjem naziva “Razvoj rodnog identiteta i seksualne orijentacije”, izv.prof.dr.sc. Gordana Vilović s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu s predavanjem “Uloga medija u povredi prava djece i mladih na seksualno zdravlje” te prof. dr.sc. Aleksandar Štulhofer s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s pozvanim predavanjem “Seksualni rizici u populaciji i potreba za seksualnom edukacijom”.

Program samog skupa moguće je pronaći na sljedećem linku: http://www.medri.uniri.hr/novosti/dokumenti_uz_novosti/Program%20skupa.pdf

Print Friendly, PDF & Email