U Dubrovniku je 16. studenog 2019. održan Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem »Utjecaj elektroničkih medija na rani razvoj i zdravlje djece« u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije u suradnji s Dječjim vrtićima Dubrovnik i udrugom Dubrovnik zdravi grad, na kojem je sudjelovalo više od 250 sudionika.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održala je pozvano predavanje na temu »Izazovi odrastanja touchscreen generacije«. Uz prikaz rezultata prvog nacionalnog istraživanja o predškolskoj djeci pred malim ekranima Poliklinike i Hrabrog telefona iz 2017. u predavanju je prof. dr. sc. Buljan Flander istaknula povezanost navika korištenja modernih tehnologija djece i roditelja, utjecaj ranog korištenja ekrana na socio-emocionalni razvoj posebice mlađe djece, ali i navike korištenja djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi uzimajući u obzir najnovije teorijske i praktične smjernice u odgoju, radu ali i prevenciji rizičnih online ponašanja. Također, prikazani su i preliminarni rezultati nacionalnog istraživačkog projekta Poliklinike »Društvena online iskustva i mentalno zdravlje mladih«.

Na stručnom skupu pozvana predavanja su održali dr. sc. Ranko Rajović, dr. med., neuroendokrinolog na temu „Razvoj dječjeg mozga – uloga roditelja i utjecaj izloženosti“ te prof. dr. sc. Srećko Gajović, dr. med., s Hrvatskog instituta za mozak pod nazivom „Kako pronaći put k zdravlju u digitalnom društvu?“. Matija Čale Mratović, dr. med. spec. školske medicine, sa Zavoda za javno zdravstvo Dubrovnik s Petrom Kvartuč, prof. psihologije održala je predavanje pod nazivom „Mobitel kao dadilja – prikaz slučaja.“

Na skupu su Lea Burić mag. psihologije i Severina Hađija, mag. psihologije predstavile rezultati istraživanja o navikama korištenja elektroničkih uređaja kod djece iz Dječjih vrtića Dubrovnik, a Petra Šolentić, mag psihologije iznijela rezultate istraživanja o čimbenicima povezanim s vremenom korištenja elektroničkih medija djece iz Dječjih vrtića Župa dubrovačka.

Na kraju skupa sudionici su diskutirali o pozitivnim i negativnim utjecajima medija na rani razvoj, odrastanje i zdravlje djece s aspekta različitih uloga roditelja, stručnjaka, ali i institucija koje sudjeluju u odgoju i obrazovanju djece i mladih.

Print Friendly, PDF & Email