U organizaciji Fondacije Tijana Jurić u Subotici u Srbiji su 26. i 27. rujna 2019. održani Okrugli stol “Vršnjačko nasilje” i konferencija “Sigurnost i odgovornost” (srpski: “Bezbednost i odgovornost”) na kojima je sudjelovala i psihologinja Poliklinike doc. dr. sc. Bruna Profaca.

Na Okruglom stolu “Vršnjačko nasilje“ razmatrala su se iskustva iz prakse i odgovor institucija na vršnjačko nasilje, mehanizme zaštite sve djece te alternativne mjere prevencije. Okupljanje stručnjaka na Okruglom stolu bio je doprinos Fondacije Tijana Jurić u razmatranju načina poboljšanja sigurnosti djece u Srbiji, što je i njihov osnovni zadatak.

Drugog dana održana je konferencija o sigurnosti djece pod nazivom “Sigurnost i odgovornost”. Konferenciju su otvorili Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, Noora Hayrinen, šefica političkog odjela delegacije EU u Beogradu te Ana Brnabić, predsjednica Vlade Republike Srbije. Nakon toga je uslijedio blok predavanja „Nasilje nad djecom – stanje i podaci u Republici Srbiji“, a predavanja su održale Stana Božović, državna tajnica iz Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, Olivera Zečević, šefica Odjela za prevenciju i suzbijanje maloljetničke delinkvencije MUP-a te Emila Spasojević, viša savjetnica u uredu Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti.

U dijelu konferencije pod nazivom “Novi mehanizmi potrage za nestalom djecom” Amber Alert inicijativu predstavili su Igor Jurić, osnivač fondacije Tijana Jurić i Jovan Stojanović, direktor kompanije Zesium. Predstavljena je aplikacija za brzu potragu za djecom i spot kojim se jača javna svijest o ovom načinu potrage nestale djece.

U sklopu dijela konferencije “Dijete i trauma – mjere, politike, prakse i odgovor institucija na problem nasilja” predavanje je održala klinička psihologinja Poliklinike doc. dr. sc. Bruna Profaca na temu “Tretman traume kod djece”. Prikazala je model tretmanskog rada s traumatiziranom djecom uz iskustva u radu u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Uz nju, predavačice u ovom dijelu bile su psihologinja Biljana Iđuški iz CZSS Sombor, Sabina Zijadić Husić, psihologinja i psihoterapeutkinja iz BHIDAPA-e Sarajevo te Jelena Zorić, psihologinja i obiteljska psihoterapeutkinja iz CZSS Novi Sad. Uz ovaj stručni doprinos, na konferenciji su se mogla čuti i osobna iskustva nakon traume zlostavljanja u djetinjstvu.

U posljednjem bloku pod nazivom “Suicid kod mladih – znakovi upozorenja na rizik i prevencija” izlagačice su bile prof. dr. sc. Mirjana Graovac, pročelnica odjela za adolescente i obitelji KBC Rijeka, Slavica Ranisavljev Kovačev, psihologinja i direktorica Centra za pružanje emotivne podrške i prevenciju suicida Srce iz Novog Sada te prim. dr. Jasminka Marković, psihijatrica i psihoterapeutkinja iz ordinacije Krug, Novi Sad.

Tijekom okruglog stola i konferenciji u Subotici zahvaljujući Fondaciji Tijana Jurić još jednom nam se pružila mogućnost za razmjenu informacija i primjera dobre prakse, djelovanje i zajedničko učenje. Više o ovoj Fondaciji i programu konferencije i okruglog stola, može se naći na stranici https://tijana.rs/

Posebno skrećemo pažnju na inicijativu za uvođenje Amber Alert sistema, koje promiče ova Fondacija u svojoj zemlji, a koja se može vidjeti u videu kojeg su napravili:

Print Friendly, PDF & Email