Na okruglom stolu (O)siguran online, održanom 17. listopada 2017. znanja i iskustva o sigurnosti djece na internetu razmijenili su direktorica švedske vladine organizacije Swedish Media Council, Ewa Thorslun, i hrvatski stručnjaci, među kojima je bila i psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Tea Brezinšćak.

Okrugli stol potaknut je zabrinjavajućim statistikama, od kojih su mnoge proizašle upravo iz posljednjih istraživanja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Hrabrog telefona. Ivan Fedor, član upravnog odbora Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu u uvodu je istaknuo da se 75% djece predškolske dobi koristi tabletom bez nadzora, 88% djece i mladih izjavilo je da su svjedočili zlobnim komentarima i neprimjerenom ponašanju drugih na društvenim mrežama, a 62% roditelja zabrinuto je zbog dostupnosti neprimjerenog online sadržaja djeci.

To je potaklo Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d. na organiziranje okruglog stola na temu sigurnosti djece na internetu u okviru svog društveno odgovornog poslovanja i projekta Social Active Day, sve s ciljem kako bi podigli svijest javnosti, ali i educirali roditelje i nastavnike o važnosti sigurnosti djece na internetu.

Na okruglom stolu su uz Ewu Thorslund govorili i Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu, Tea Brezinšćak, psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Lana Ciboci, potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, Ivo Jakić, policijski savjetnik Službe prevencije Ravnateljstva policije MUP-a i Walter Leonhartsberger Schrott, predsjednik uprave Wiener osiguranja VIG.

O pozitivnim praksama u Švedskoj

Direktorica švedske vladine organizacije Swedish Media Council, Ewa Thorslund istaknula je izrazitu važnost digitalne i medijske pismenosti u suvremenom društvu. Govoreći o pozitivnim praksama u Švedskoj predstavila je rad organizacije Swedish Media Council, koja se bavi edukacijom djece i mladih kako bi kritički promatrali medije i bolje ih razumjeli, kreira edukativne materijale za roditelje i pedagoško osoblje te objavljuje izvještaje o razvoju medija i medijskom utjecaju na djecu i mlade.

– Swedish Media Council od ove godine profesorima i nastavnicima pruža interaktivne online alate koji im služe kao baza materijala za edukaciju učenika u školama. Sadržaj koji kreiramo temelji se na detaljnim istraživanjima, a svi materijali se nadopunjavaju redovito. U okviru medijske edukacije razvili smo posebne alate za edukaciju djece s teškoćama u razvoju kako bi im olakšali snalaženje u online svijetu. –  navela je Ewa Thorslund.

Usmjeravanje djece od najranije dobi

Svi sudionici okruglog stola složili su se da medijska i digitalna pismenost trebaju biti prioritet suvremenog društva te da je usmjeravanje djece prema sigurnom, odgovornom i pozitivnom korištenju suvremenih tehnologija nužno od najranije dobi. Navedeno je podcrtano podacima najnovijeg istraživanja Poliklinike i Hrabrog telefona, koje je pokazalo da već s prvim rođendanom uz male ekrane vrijeme provodi 40% djece, s 4 godine elektroničke uređaje koriste gotovo svi, a čak 45% djece predškolske dobi koristi i Internet.

Govoreći o mjestu suvremenih tehnologija u odrastanju djece, sudionici su se složili da one na mnoge načine obogaćuju djetinjstvo, kao i da je u današnjem društvu nemoguće djecu u potpunosti izolirati od ekrana. Istovremeno, ukazali su na važnost svjesnosti o rizicima i znanja o tome kako se od njih zaštititi. Pritom je istaknuta potreba za sustavnom podrškom i edukacijom djece i svih uključenih u njihovo odrastanje – roditelja, nastavnika i stručnjaka, kako bi mogli biti podrška djeci u odrastanju uz suvremene tehnologije. Takva podrška nažalost često izostaje, o čemu govore i podaci istraživanja Poliklinike i Hrabrog telefona, prema kojima 78% djece u dobi od 11 do 18 te 1 od 4 djece u dobi od 2 do 8 godina nemaju pravila vezana uz korištenje suvremenih tehnologija.

Imajući to na umu, Wiener osiguranje ostvarilo je suradnju s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu i njihovim projektom „Djeca medija“ u okviru koje će održati edukativne radionice za roditelje i nastavnike u 12 škola koje će nominirati i odabrati njihovi djelatnici.

Lana Ciboci, potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu istaknula je:

– Projektom će se educirati i djeca i njihovi roditelji o sigurnosti djece na internetu kako bi zajedno mogli uživati u pozitivnim stranama interneta, a mudro izbjeći sve one negativne.

Besplatna brošura za roditelje

U sklopu društveno projekta (O)siguran online pripremljena je i brošura za roditelje na temu sigurnosti djece na internetu, koja će u tiskanom izdanju biti podijeljena roditeljima i nastavnicima u školama diljem Hrvatske, a dostupna je za preuzimanje u PDF formatu i na sljedećoj poveznici: http://beckaskola.com/osiguran-online/ ili klikom na naslovnu fotografiju ovdje:


Izvor fotografija: Wiener osiguranje

Print Friendly, PDF & Email