Godišnja konferencija organizacije Eurochild, koju je osnovala Europska komisija pod nazivom „Izgradnja Europe uključenosti – doprinos dječje participacije“ (“Building an inclusive Europe – the contribution of children’s participation”), održana je od 13. do 15. studenog 2013. u Milanu. Eurochild ističe kao svoj glavni cilj promociju dobrobiti i dječjih prava u Europi kroz izgradnju mreže aktivnih organizacija i pojedinaca koji ulažu napore u unapređivanju kvalitete života djece i mladih u Europi.

Godišnja konferencija održana u Milanu bila je realizirana od strane organizacije koja je članica mreže Eurochild, Albero della Vita Faundation u suradnji s talijanskim pravobraniteljem za djecu, gradskom upravom Milana te mrežom PIDIDA.

Glavni cilj konferencije bio je promocija i priznavanje dječjih organizacija, jačanje njihovog utjecaja na život djece, njihovih obitelji te zajednice u cjelini. Cilj konferencije je bio priznavanje djece kao ravnopravnih građana koja sudjeluju i participiraju u zajednici u kojoj žive te koja nisu samo primatelji ili pasivni članovi koji ovise o odlukama drugih.

Dječja participacija i provođenje u praksi

U sklopu konferencije održana je i panel diskusija na kojoj je prisustvovala psihologinja Poliklinike dr.sc. Bruna Profaca. Tijekom diskusije razmatrala su se pitanja dječje participacije, njenog značenja te načina kako se ona provodi u praksi. Ujedno, razmatralo se kako participacijom djeca i mladi utječu na uvjete u kojima žive i kako pridonose izgradnji društva uključenosti. Dr.sc. Bruna Profaca je iznijela iskustva iz kliničkog rada s djecom i mladima te kako se u pojedinim situacijama ostvaruje pravo djece da ih se čuje vezano za pitanja od njihovog interesa.

U sklopu konferencije bili su prikazani primjeri dobre prakse iz različitih europskih zemalja u ostvarivanju prava djece i mladih na participaciju u društvu i aktivnoj ulozi u vezi odluka koje ih se tiču. Hrvatska iskustva su bila prikazana u izlaganju Pravobraniteljice za djecu RH Mile Jelavić, dipl.iur. i Davorke Osmak Franjić, prof. psihologije o Mreži mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu kojom se ostvaruje partnerstvo s djecom i mladima.

Također, tijekom konferencije realizirane su i posjete nizu ustanova u Milanu kako bi se sudionici upoznali s participacijom djece u različitim sustavima (obrazovanje, rekreacija, sport i kulturne aktivnosti, zdravlje, prevencija i obiteljska podrška, sustav zaštite djece, sustav odlučivanja i dr.).Print Friendly, PDF & Email