U sklopu kampanje Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom “Jedno od pet”, u koju se uključila i Republika Hrvatska, 6. travnja 2011. u Školskoj knjizi u Zagrebu održan je okrugli stol na temu „Prevencije seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece“. Organizator skupa bila je Udruga „Korak po korak“ u partnerstvu s Uredom pravobraniteljice za djecu i Poliklinikom za zaštitu djece grada Zagreba.

Moderatorica skupa bila je Gorana Hitrec iz Udruga roditelja “Korak po korak”, a uvodno izlaganje pod nazivom “Značenje Konvencije Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja” održala je Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba izlaganje “Važnost koordinacije stručnjaka u radu sa seksualno zlostavljanom djecom” održala je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike, a  “Što seksualno zlostavljano dijete treba nakon razotkrivanja?” bila je tema izlaganja  dr. sc. Brune Proface.

Ostali sudionici i izlagači su bili: Sanja Brajković s Pučkog otvorenog učilišta “Korak po korak”, prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer, s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, sutkinja za mladež Lana Petö Kujundžić, Marijana Valjan-Harambašić iz MUP-a te prof. dr. sc. Marina Ajduković s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Elvira Nimac i Sanja Brajković iz Udruge roditelja “Korak po korak” prikazale su dio radionice za djecu iz CAP programa prevencije zlostavljanja djece.

Budući je ovaj skup bio ujedno i jedna od aktivnosti predviđenih Akcijskim planom provedbe kampanje, cilj mu je bio razmotriti pojedine aspekte problema seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece i dati preporuke za efikasnije djelovanje na njegovom suzbijanju. Nakon izlaganja sudionika u diskusiju su se uključili predstavnici Ministarstava, predstavnici društvenih djelatnosti u županijama, Agencije za odgoj i obrazovanje, te stručnjaci koji svakodnevno rade s djecom u odgojno obrazovnim ustanovama.

Print Friendly, PDF & Email