U zajedničkoj organizaciji Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske i Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba 17. veljače 2012. godine u Konferencijskoj dvorani Poliklinike održan je Okrugli stol pod nazivom “Nasilje nad djecom i među djecom putem Interneta“ .

Cilj okruglog stola bio je okupiti stručnjake koji se bave zaštitom prava i interesa djece te otvoriti nove mogućnosti djelovanja na pojavu nasilja nad djecom i među djecom putem Interneta.

Pozdravne govore održali su dr. Domagoj Štimac, zamjenik ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba te Luka Mađerić, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske.

Renata Odeljan, voditeljica Odsjeka maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji u Ministarstvu unutarnjih poslova imala je izlaganje pod nazivom “Uloga policije u suzbijanju kaznenih djela koji se čine na štetu djece putem suvremenih tehnologija“.

Marija Krmek, prof. psihologije iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba održala je izlaganje pod nazivom “Nasilje putem Interneta“ te predstavila istraživanje Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba koje je obuhvatilo 2700 učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi iz različitih gradova Hrvatske (Zagreb, Split, Dubrovnik; Osijek, Opatija). Gotovo je 14 posto djece barem jednom otišlo na sastanak i upoznavanje s nepoznatim on-line prijateljem, od čega je njih 37 posto to učinilo samo, odnosno bez znanja ili pratnje roditelja ili prijatelja. Jedan je to u nizu podataka o vrstama i mogućnostima nasilja nad djecom na Internetu. Sve više mlađe djece ima profile i bez ikakve se provjere pojavljuje na mrežama i ne sluteći opasnosti. Problem pak u rješavanju slučajeva nasilja policija vidi u neprijavljivanju, jer žrtve nisu ni svjesne da su žrtve ili se boje prijaviti zlostavljanje zbog sramote

Ivana Jović održala je izlaganje „Pregled načina na koji se internet zloupotrebljava u cilju provođenja nasilja nad i među djecom- društvene mreže; chatovi, forum, i sl.“

Vesna Katalinić, programski koordinator Hrabrog telefona govorila je o temi „Sigurniji Internet za djecu – iskustva Hrabrog telefona“.

Na kraju je održana rasprava u kojoj su sudjelovali svi sudionici Okruglog stola, a među kojima su bili predstavnici struke iz sustava školstva i obrazovanja, pravosuđa, policije, socijalne skrbi, dječjih domova, raznih udruga, UNICEF-a, ureda pravobraniteljice kao i predstavnici ministarstava uprave, pravosuđa, unutarnjih poslova.

Više možete pročitati na stranici Dnevnik.hr te Vijesnik.hr

Print Friendly, PDF & Email