U suradnji s Vladom Republike Hrvatske i Gradom Bjelovarom Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba organizirala je i održala dvodnevni seminar „ Izobrazba stručnjaka različitih profila: Multidisciplinarni pristup i suradnja u intervencijama u slučajevima nasilja nad djecom i među djecom“.

Seminar je održan 16.i 17. travnja 2010. godine u velikoj vijećnici Grada Bjelovara, a prisustvovali su predstavnici Centra za socijalnu skrb, policije i sudstva, ravnatelji, stručni suradnici i učitelji bjelovarskih osnovnih i srednjih škola, djelatnici Obiteljskog centra Bjelovarsko-bilogorske županije, djelatnici predškolskih ustanova, kao i pročelnici ureda državne i lokalne samouprave. Skup su otvorili Đurđa Adlešić, Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske, Želimir Janjić, državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Stjepan Grula, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Bjelovara.

Kroz plenarna predavanja, radionice i rasprave stavljen je naglasak na poticanje multidisciplinarnog pristupa i suradnje stručnjaka različitih profila koji se u svom radu susreću s obiteljskim i vršnjačkim nasiljem, kao i na važnost upoznavanja sa specifičnostima uloga i mogućnostima djelovanja suradnih struka u kontekstu multidisciplinarnog pristupa. U subotu 17.travnja 2010. polaznici su mogli pogledati i predstavu Bjelovarskog kazališta pod nazivom „Razvalit ću te po nosu“.

Ovakav tip edukacija i izobrazbi smatramo vrlo važnim i nužnim jer upravo na taj način jačamo kapacitete i resurse unutar sustava i međusobne suradnje kako bi intervencije na području zaštite djece i podrške obiteljima u krizi bile što efikasnije i u najboljem interesu djeteta.

Izlaganje iste teme održala je Renata Ćorić Špoljar, prof. psihologije iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, 26. travnja 2010.g. u Opatiji, na stručnom skupu ”Aktiv djelatnika CZSS na poslovima obiteljsko-pravne zaštite” koji se održavao 26. i 27. travnja 2010.g. Pozvani gosti predavači bile su i Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić te sutkinja Visokog prekršajnog suda u Zagrebu Branka Žigante Živković.

Print Friendly, PDF & Email