Ured pravobraniteljice za djecu i Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba organizirali su 9. listopada u Hrvatskoj odvjetničkoj komori stručnu raspravu na temu «Manipulacija djecom tijekom razvoda“. Namjera je organizatora doprinijeti uspješnijem ostvarivanju prava djece, uz ujednačenu i žurnu primjenu odredaba Obiteljskog zakona, vezano uz poduzimanje mjera obiteljsko pravne zaštite, osobito osobnih prava djeteta na život uz roditelje i zajedničku roditeljsku skrb.

Na skupu su svoja izlaganja prezentirali: Davorka Osmak Franjić iz Ureda pravobraniteljice za djecu, mr.sc. Bruna Profaca i Doc. dr.sc. Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, Prof. dr.sc. Marina Ajduković s Pravnog fakulteta, Studijskog centra socijalnog rada, Sandra Artuković Kunšt, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu te Franjo Šaban iz Obiteljskog centra Sisačko-moslavačke županije.

Nakon izlaganja u raspravu su se uključili i ostali sudionici, predstavnici centara za socijalnu skrb, ministarstva, obiteljskih centara, sudova i Državnog odvjetništva. Naglašena je važnost senzibilizacije javnosti o ulozi suda pri provođenju odluke o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti te precizirati kako je i nakon razvoda braka roditeljska skrb zajednička.

Djeca u sudskom postupku trebaju imati posebnog skrbnika koji će osigurati kvalitetnu zaštitu njihovih prava.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić je naglasila da djeca u sudskom postupku trebaju imati posebnog skrbnika koji će osigurati kvalitetnu zaštitu njihovih prava. Predloženo je da se na općinskim sudovima ustroje posebni odjeli koji će se baviti obiteljsko-pravnom problematikom. Stručnom raspravom je također istaknuta potreba za educiranjem stručnjaka za medijaciju – postupak usmjeren na pomoć roditeljima u situaciji izraženog konflikta tijekom i nakon razvoda kojim se osigurava uspostavljanje primjerenog plana roditeljstva u kriznoj situaciji i rješava postojeći sukob.

Stručnjaci su se tijekom rasprave usaglasili kako je za rješavanje ovog složenog problema potrebna intenzivna interdisiplinarna i međuresorna suradnja i razmjena.

Print Friendly, PDF & Email