Proljetna škola Hrvatskog pedagoško-književnoga zbora održana je u Opatiji od 8. do 10. travnja 2019. u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Gradskim uredom za obrazovanje Grada Zagreba, Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Tema ovogodišnje Proljetne škole bila je „Izazovi novog odgojno-obrazovnog vremena“. Ovaj stručno-znanstveni skup okupio je odgojitelje, učitelje i nastavnike, kao i stručne suradnike i ravnatelje vrtića, osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova, uz prisustvo predstavnika osnivača odgojno-obrazovnih ustanova i Ureda državne uprave.

Posljednjeg dana Proljetne škole organiziran je Okrugli stol – panel pod nazivom „Dijete u riziku – prepoznavanje i prevencija nasilja“. Moderator panela bila je dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, a panelistice su bile pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, dipl. iur.; sutkinja dr. sc. Lana Petö Kujundžić, dipl. iur., Odjel za mladež Županijskog suda u Zagrebu; ravnateljica ustanove Savjetovalište Luka Ritz Ivana Jolić, mag. pead. soc.; ravnateljica zagrebačke osnovne škole Matija Gubec mr. Ljiljana Klinger te ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander. Nakon uvodnog predstavljanja panelistica i  teme uslijedila je diskusija.

Helenca Pirnat Dragičević je istaknula probleme s kojima se suočava Ured Pravobraniteljice, ali i problem nepoznavanja nadležnosti određenih institucija u sektoru zaštite djece.

Dr. sc. Lana Petö Kujundžić je govorila o zakonskim procedurama i nadležnostima u slučajevima povrede djetetovih prava. Ujedno je predstavila i STOP program koji je namijenjen maloljetnim počiniteljima kaznenih djela s ciljem zaustavljanja njihovih neprihvatljivih ponašanja. Maloljetnim počiniteljima se nudi mogućnost zamjene sudskog postupka s programima koji uključuju preuzimanje odgovornosti za prekršaj, dobrovoljno prihvaćanje humanitarnog rada, savjetovanja ili treninga socijalnih vještina u organizacijama lokalne zajednice. Posebno je istaknula da neprijavljivanje sumnji da je neko dijete zlostavljano i zanemareno predstavlja kazneno djelo i da su svi u sustavu dužni prijaviti takva saznanja.

Ivana Jolić je predstavila rad Savjetovališta Luka Ritz i programe koji se kroz tu instituciju realiziraju. Naglasila je da polovinu korisnika čine roditelji koji dobrovoljno dolaze u savjetovalište kako bi unaprijedili roditeljske kompetencije.

Mr. Ljiljana Klinger je govorila o problemima s kojima se suočavaju škole kada su u pitanju visoko-konfliktni razvodi brakova i kada se uočavaju problemi kod djece, a zbog dužine trajanja sudskih procesa škole su često nemoćne valjano reagirati.

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander na panelu je govorila o važnosti rada stručnjaka u zaštiti djece, posebno one koja su zlostavljana i zanemarena. Istaknula je da odrasli mogu birati da li će ih štiti struka ili nestruka, međutim djeca ne mogu birati nego moraju dobiti svu neophodnu zaštitu stručnjaka koji su se godinama školovali i usavršavali za poslove koje rade. Glas struke se mora čuti. Kada su u pitanju mediji istakla je da treba razlikovati medije i dešavanja na društvenim mrežama koje je veoma teško kontrolirati, a gdje veoma često i anonimno pišu upravo ljudi koje su institucije prijavile za različite oblike zlostavljanja djece. Mediji su važni u procesu podizanja javne svijesti, ali je veoma teško komunicirati s njima u situaciji kada stručnjaci, štiteći najbolji interes djeteta, ne mogu iznositi detalje slučaja za koji ih se proziva. Naglasila je da su stručnjaci ipak sami izabrali pozive kojima se bave i žive sa rizicima koje taj poziv nosi, te je pozvala sve prisutne da reagiraju na svaku sumnju na zlostavljanje ili zanemarivanje djeteta, jer često su stručnjaci u vrtićima i školama upravo prvi koji mogu uočiti da dijete pati. Svi moraju imati profesionalnu odgovornost kako bi štitili najbolji interes djeteta.

Na kraju skupa zaključeno je da svi trebamo uložiti dodatni napor u zaštiti djece i jačati mrežu stručnjaka kako bi dijete dobilo adekvatnu zaštitu. Važno je ne posustati pod pritiscima, ali i zahtijevati veću podršku resornih ministarstava i strukovnih udruga.

Print Friendly, PDF & Email