Novi list: “Stavljate fotografije svoje djece na društvene mreže? O opasnostima smo pričali sa stručnjacima, ali i roditeljima”

U riječkom Novom listu objavljena je 16. svibnja 2022. tema novinara Ante Peričića pod naslovom “Stavljate fotografije svoje djece na društvene mreže? O opasnostima smo pričali sa stručnjacima, ali i roditeljima”. Ispred Poliklinike je stručna sugovornica bila psihologinja Mirna Čagalj Farkas:

“U današnje vrijeme velika većina roditelja dijeli fotografije svoje djece putem različitih online kanala, no razlikuju se u stavu prema tome. Tako varira učestalost kojom to rade, vrsta sadržaja koji dijele, broj ljudi s kojima ih dijele i tako dalje.

Roditelji dijele te fotografije iz dobrih namjera, primjerice, šalju ih članovima obitelji koji nisu u blizini, ponosno dijele prve korake djeteta i veće razvojne prekretnice, rođendanska slavlja, izlete i putovanja, sudjelovanja na natjecanjima, ili pak svakodnevne situacije koje su im zabavne ili zanimljive.

Možda upravo tu nastaje nesklad pa roditelji koji imaju dobre namjere ne vole čuti da objavljivanje fotografija djece nije uvijek dobro za djecu, a informacije o opasnostima i mogućim zloupotrebama njihovih fotografija mogu im se činiti kao nešto malo vjerojatno, odnosno kao nešto što se događa drugima. No, neminovno je da rizici postoje, čak i onda kada roditelji misle da su se u potpunosti zaštitili putem sigurnosnih postavki aplikacija ili alata koje koriste.

Objavljivanjem fotografije djeteta ona više nikad nije privatna i ne nestaje u potpunosti, čak ni njezino naknadno brisanje ne znači da ju netko u međuvremenu nije pohranio ili zloupotrijebio. Iako to ne znači da roditelji trebaju biti u konstantnom strahu i rigidno se držati toga da nijedna fotografija djeteta ne smije biti podijeljena online putem, dobro je imati u svijesti da nijedna objava nije bez rizika, stoga roditelji moraju procijeniti i birati one koje su nižeg rizika za djecu”, rekla je psihologinja Poliklinike Čagalj Farkas za “Novi list”.

Tekst u cijelosti možete pročitati na portalu Novog lista na linku:

 https://www.novilist.hr/life/stavljate-fotografije-svoje-djece-na-drustvene-mreze-o-opasnostima-smo-pricali-sa-strucnjacima-ali-i-roditeljima/ 

Print Friendly, PDF & Email