Izvještaj o ubojstvu 6-godišnje djevojčice u Španjolskoj objavljen je Dnevniku Nove TV 12. lipnja 2021. Prije nekoliko dana dijelo djevojčice pronađeno je u moru na tisuću metara dubine, u torbi za vezanoj za sidro. Za njenom jednogodišnjom sestrom se još traga, a osumnjičen je otac. Roditelji djevojčica su razvedeni, a majka je prijavila njihov nestanak još u travnju 2021. nakon što je otac uzeo djevojčice i kazao joj da ih više nikada neće vidjeti. Slučaj je izazvao prosvjede protiv nasilja nad ženama, a objavljeni su i podaci kako je u posljednjih osam godina u Španjolskoj ubijeno 39 djece u napadima na njihove majke, te kako su od 2003. godine do danas bivši partneri ubili 1100 žena. Slučaj je ispred Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba komentirala Ella Selak Bagarić:

„Nažalost dio partnera ne prihvaća da je partnerski odnos gotov i nastavlja s nasiljem i nakon razvoda. Obično traže način kako da naštete bivšem partneru i jako često su to djeca. Ono što je možda posebno okrutno u ovakvim slučajevima kada se pokuša prikriti tijela, što je također nastavak nasilja nad majkom, kojoj se otežava i proces tugovanja jer mi za tugovanje moramo imati priliku da se oprostimo.“

Ella Selak Bagarić istaknula je i da je jako važno da sustav reagira čim prepozna bilo koji oblik nasilja, te da je potrebno napraviti dobru procjenu rizika nasilja, ne samo nad ženama nego i nad drugim članovima obitelji,a posebno djecom.

Izvor: Nova TV

Print Friendly, PDF & Email