Porastao je broj suicida maloljetnika. MUP-ovi podaci kažu u nekim županijama i za čak 80%. Lockdown je povećao postojeće probleme, a zaziranje od odlaska s djetetom psihijatru, nažalost nije se smanjilo. Novinarka Dnevnika Nove TV Barbara Golja na tu je temu napravila prilog i razgovarala s 21-godišnjim mladićem koji je u tinejdžerskim godinama pokušao suicid. Stručne sugovornice u prilogu su Katarina Dodig Ćurković, psihijatrica dječje i adolescentne psihijatrije, KBC Osijek i psihologinja Poliklinike Ella Selak Bagarić:

Šapat suicidalnog 13-godišnjaka roditelji nisu čuli, dok sa 16 godina nije sam otišao psihologu. “Moje iskustvo s depresijom je da sam godinama išao kod psihologa. Na grupnu terapiju sam išao dvije godine, bio sam na antidepresivima, vrtio sam se po groznim krugovima, radio sam svakakve grozne stvari”, ispričao je 21-godišnjak.

“Treba naglasiti zlouporabu psihoaktivnih tvari, alkohola, lijekova koje dovode do toga da najveći broj pokušaja suicida se očituje kroz samoozljeđivanje, vrlo često brutalnih oblika samoozljeđivanja”, istaknula je prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, psihijatrica dječje i adolescentne psihijatrije.

“Mnoga djeca koja su u riziku od suicida, bila su odlični učenici, imali su u školi pet nula, dakle oni bi okolini dali sve ono što tražimo od njih, a zapravo su unutra bili sami”, kaže Ella Selak Bagarić, klinička psihologinja.

“Na žalost, roditelji ne prepoznaju što se s djetetom događa dok ne dođe kod nas, a možda je u pozadini neka druga priča, a vi kad skinete dijete vidite tragove rezanja i samoozljeđivanja,i narušavanja osobnog integriteta”, poručuje psihijatrica.

“Važno je da se napravi procjena stanja djeteta od strane stručnjaka i da roditelji znaju da idu po pomoć, a ne po kritiku”, kaže Selak Bagarić.

“Znaš da možeš, imaš osobu kojoj možeš reći takve stvari i da nema posljedica”, kaže ovaj mladić. Nakon prvog posjeta psihijatru kaže da je osjetio olakšanje.

“Jer često u društvu ne možeš reći svoje stanje jer znaš da će to iskoristiti protiv tebe”, dodaje.

Djeca zbog lockdowna nemaju život, tvrdi zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić, pa je u 2021. 66% više oduzimanja života, nego godinu prije.

“Što institucije čekaju? Zar se to radi tako da ja moram žicati statistiku MUP da bih onda ovdje na to upozoravala hrvatsku javnost”, poručuje zastupnica.

Djevojčice su si češće oduzele život. Do sad su samo češće pokušavale, ali su dječaci do 2021. bili ti koji bi završili tragično. Najtragičnije je u vukovarsko-srijemskoj županiji s porastom samobojstava djece od 83%. Slijedi Međimurska s 80%.

“Stvarno ima 1000 ljudi koji su spremni slušati, koji su spremni biti tu, samo im treba dopustiti da dođu”, ističe 21-godišnjak.

Nažalost, nekima nikako ne bi trebalo dopustiti ni da priđu. “Vidimo da je porast spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta poraslo na 248%”, kaže zastupnica Selak Raspudić.

“Treba otići psihijatru, treba se izboriti za sebe, ako nećeš ti tko će drugi”, kaže 21-godišnjak , koji je želio ostati anoniman. ”

Izvor: www.dnevnik.hr

Link: https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/zastrasujuca-statistika-o-porastu-suicida-maloljetnika-ispovijest-21-godisnjeg-mladica—659301.html?itm_source=HomeTopRow&itm_medium=Dnevnik&itm_campaign=Naslovnica&fbclid=IwAR3XzDwMWvicF5dua8Ql1b5EMZUnXrtIQ81Eiah52mlIwg9kGHoMCj-mxkI

 

Print Friendly, PDF & Email