Nova TV: “O vrebanju i seksualnom iskorištavanju djece na internetu – #NemojPostatiLovina”

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece, na inicijativu EUROPOL-a, a u suradnji s Europskom policijskom stručnom mrežom za nestale osobe i AMBER alert Europe, ove godine inicirana je kampanja #DontBeACatch#NemojPostatiLovina, a kojoj se, uz 23 zemlje iz Europe, aktivno pridružila i policija Republike Hrvatske.

Ovogodišnja kampanja usmjerena je na zaštitu djece protiv online groominga, odnosno na podizanje svijesti o opasnostima uspostave odnosa povjerenja i emocionalne povezanosti između djeteta ili mlade osobe i (najčešće) odrasle osobe putem komunikacijskih tehnologija, a s ciljem njihova vrbovanja i iskorištavanja u seksualne svrhe. Kampanjom se nastoji educirati djecu i mlade, kao i njihove roditelje o potencijalnim opasnostima online (virtualnog) svijeta u kojem manipulativnim tehnikama, lažnim predstavljanjem i drugim načinima vrbovanja predatori seksualno zlostavljaju i iskorištavaju djecu.

U Dnevniku Nove TV novinarka Barbara Golja tim je povodom objavila reportažu u kojoj je ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander predstavila rezultate dvaju nacionalnih istraživanja Poliklinike: iz 2013.  “Iskustva i ponašanja djece na Internetu i na društvenoj mreži Facebook”te iz 2019. “Društvena online iskustva i mentalno zdravlje mladih“.

“Nemoj postati lovina, akcija je MUP-a upućena djeci koja su sve češće žrtve seksualnih predatora na internetu i njihovim roditeljima. Nažalost, tek 10% slučajeva se prijavi, što znači da je maloljetnih žrtava seksualnih nasilnika nekoliko stotina na godinu.

“Dijete od 15 godina koje nam se nedavno javilo, zvalo je tik prije odlaska da se nađe s tom osobom jer se osjećalo prestrašeno”, rekla je Vesna Katalinić, socijalna radnica Hrabrog telefona.

Prema podacima Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, 2013. tek 2,3% djece se dopisivalo sa nepoznatim osobama, 2019. to radi 68% njih.

S nepoznatom osobom koju su upoznali online 2013.  je na susret otišlo 8% mladih, a 2019. svako treće dijete, tj. 35% njih je otišlo na susret sa nepoznatom osobom.

“Mi smo mladima dali alat, ali nismo ih naučili kako ga koristiti”, prokomentirala je to Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Savjetovala je mlade:

“Prije nego što neki sadržaj postaviš online, pet puta promisli želiš li da taj sadržaj ikad vidi tvoje učiteljica, tvoja mama, tata, tvoj razrednik. Ako je odgovor ne, nemoj nikada taj sadržaj staviti na društvenu mrežu”, poručuje Buljan Flander.

Marija Goatti, glasnogovornica PUZ-a savjetuje: “Policiju treba nazvati čim prije. Dijete koje pred tako velikim problemima, ili pobjegne od kuće, ili se ozlijedi.

Nažalost, djeca neoprezno ponašanje na internetu uče od svojih roditelja.

Kako je rekla Gordana Buljan Flander: “Nažalost, veliki broj roditelja stavlja na društvene mreže slike svoje djece još dok su bili u trbuhu, slike tek rođene djece, sa svim podacima, veliki postotak roditelja stavlja na internet slike gole djece, tako da zapravo i oni nisu dobar model.”

online rizična ponašanja

SPOT KAMPANJE #NemojPostatiLovina:

Print Friendly, PDF & Email