Ravnateljca prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander je gostovala u Dnevniku Nove Tv 8. svibnja 2020. na temu polaganja državne mature, koja je s obzirom na provođenje u posebnim okolnostima donijela mnoge nejasnoće i stresove maturantima i njihovim obiteljima. Novinarka Sanja Vištica razgovala je u okviru teme sa maturantima, roditeljima, ministricom Blaženkom Divjak te Ivanom Katavić, ravnateljicom Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Prof. Buljan Flander pitala je je li maturantima trebalo malo više posvetiti.

»Svakako, u ovoj situaciji neizvjesnosti i nepredvidivosti mladima i maturantima su svakako potrebne jasne, unaprijed definirane i jednoznačne odluke koje neće povećavati neizvjesnost nego koje će im davati maksimalnu predvidivost. Osim toga pravo na sudjelovanje u odlukama koje se njih tiču jedno je od osnovnih prava djece i mladih, ali ne samo kao formalno pravo. Jer oni su puni kreativnih ideja i razmišljaju više od nas odraslih izvan okvira. I zaista njihove ideje bi nam uvijek dobro došle – rekla je ravnateljica.

– Ljutiti su dosta na ministricu. Kako vi ocjenjujete njezino komuniciranje s tom djecom u ovim okolnostima? – pitala je dalje novinarka Vištica.

– Pa ja bih u odgovoru na ovo pitanje spomenula obraćanje norveškog ministra zdravstva maturantima koji im je zahvalio što su svoj život stavili na čekanje. Ja mislim da naši maturanti također zaslužuju validaciju i takvu istu zahvalu, isto tako zaslužuju da ih se uključi u donošenje odluka koje se njih tiču – odgovorila je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander.

– Na koncu samo se jednom ima 18 godina. Nemaju ni maturalnu ni norijadu.

– Točno, i to je nešto što oni neće moći baš tako lako nadoknaditi – složila se ravnateljica s novinarkom.

– Što se tiče odlaska u školu, vidjeli smo što je Vlada odlučila: dakle dio djece ide, dio djece ne ide i ostaje pratiti online nastavu. Što mislite o tome?

– Pa kad govorimo o tom pitanju, ja se uvijek pitam jesu li to odluke koje su u najboljem interesu djece, jesu li to javnozdravstvene odluke, jesu li to epidemiološke mjere, ja zapravo još ni sama sebi nemam odgovor na to pitanje jer dati roditeljima odgovornost da oni odlučuju hoće li djeca ići u školu ili neće, mislim da je preveliki teret na roditeljskim leđima, a roditelji su potrebni djeci da bi im bili podrška u ovoj situaciji krize, a zapravo time povećavamo njihovu neizvjesnost i povećavamo njihov stres – naglasila je ravnateljica.

– Roditelji mi ovih dana kažu da im treba psihološka pomoć. Imate li neki savjet za sve roditelje i sve maturante, možda za sve učenike.

– Poručila bih i učenicima i roditeljima da je s njima sve u redu, da je ovo situacija kada nam je u krizi i lošija koncentracija i lošije pamćenje, da teže učimo, i da ne znači da nešto s njima nije u redu ako im teže ide neko gradivo, da je na onima koji donose odluke da im to olakšaju, a ne na njima da se loše osjećaju ako im učenje dobro ne ide – poručila je na kraju prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander.

Izvor: Nova Tv https://dnevnik.hr/vijesti/koronavirus/gordana-buljan-flander-gosca-dnevnika-nove-tv—604676.html

Print Friendly, PDF & Email