Povodom početka školske godine u Dnevniku Nove TV gostovala je psihologinja Poliklinike Ella Selak Bagarić s kojom je novinarka Matea Ćorić razgovarala o tome kako pomoći djeci da se vrate u “staro normalno”:

“Povratak u staro normalno nije samo potrebno djeci, već i roditeljima. Posljednje istraživanje je pokazalo da je svaki četvrti roditelj pokazuje znakove depresivnosti. Istraživanje je provedeno na gotovo 700 roditelja, uglavnom majkama.

“Svaki četvrti roditelj ima depresivne simptome, svaki treći anksiozne, više od 40 posto roditelja svakodnevno osjeća stres. Kada smo ih pitali – 80 posto ih ima razne brige, uglavnom financijske, ali i one vezane uz sve ono što se događalo vezano uz školovanjem djece. Jako teško je bilo pomiriti roditeljske uloge sa svim drugim ulogama koje imamo”, objasnila je psihologinja.

I roditelji, a i djeca sretni su što je počela nova školska godina i što nema virtualne nastave.

“Djeca su izgubila su rutinu, kontakt sa vršnjacima, to su prve stvari koje nabrajaju kada ih pitamo čemu se najviše vesele su vršnjaci”, dodaje.

Istraživanje je pokazalo i da je roditeljima bilo jako teško biti podrška djeci u učenju i pisanju zadaće. “Mame i tate, kada bi pričali s nama psiholozima, govorili su da se osjećaju više kao učitelji i učiteljice, a manje kao majke i očevi”, izjavila je Selak Bagarić.

“Divno je da su djeca u školama, da startaju pozitivnu i da uče, da zadržimo razigranost. Da i roditelji vode računa o tome da im treba i nježnosti, brige i igre, da vrijeme nije strukturirano”, komentirala je.

Prethodno su, otkriva, proveli istraživanje na više od 22.000 djece. “Pokazuju simptome anksioznosti i depresivnosti, ali i PTSP, najviše zbog potresa i gubitaka”, navodi.

Djeca su zbog pandemije izgubila rutinu i kontakt, a to je vrlo važno u njihovom razvoju i potrebno je da bi normalno funkcionirali.

“O potresima se treba otvoreno razgovarati. A djeci pomoći da zadrže rutinu. To uvijek pomaže”, rekla je.

Izvor: www.dnevnik.hr

Link: https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/pred-skolarcima-su-veliki-izazovi—665680.html

Print Friendly, PDF & Email