NOVA TV i RTL: O povratku profesora prijavljenog za zlostavljanje u školu zbog sporosti pravosuđa

Povodom slučaja povratka u istu srednju školu na nastavu profesora kojeg je jedna učenica u veljači prošle godine prijavila za seksualno zlostavljanje, jer do danas ta prijava u pravosudnom sustavu nije procesuirana, priloge su objavile i NOVA TV i RTL. Uz majku djevojčice, izjave su dale sutkinja Županijskog suda za mladež u Zagrebu, Lana Peto Kujundžić i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander.

Sutkinja Lana Peto Kujundžić naglasila je da se u slučajevima zlostavljanja djece preporuča hitnost u postupanju suda, uz donošenje odluke o postupku u roku 3, a maksimalno 6 mjeseci.

“Djecu učimo da ne trpe zlostavljanje: da se povjere, da kažu. Nažalost, mnogoj se djeci dogodi da kad kažu trpe zlostavljanje od strane sustava, institucionalno zlostavljanje, šalje im se poruka da im se ne vjeruje, procesi dugo traju, za to vrijeme oni moraju dokazivati da ne lažu.” , naglasila je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander u prilogu RTL-a:

U prilogu NOVA TV je naglasila utjecaj koji na dijete može imati susret sa zlostavljačem:
“Svaki susret sa zlostavljačem za dijete može biti rizičan na način da ga podsjeti na to što je proživljavalo prije, da potakne u njemu osjećaj krivnje, osjećaj srama, osjećaj manje vrijednosti, osjećaj obilježenosti…”

Print Friendly, PDF & Email