U Dnevniku Nove TV 12. lipnja 2019. gostovala je Sanja Jusufbegović, klinička psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba na temu psihološke pomoći traumatiziranoj djeci. Naime, nakon što se kamion zaletio u đake na školskoj ekskurziji na odmorištu Novska  i usmrtio dvije učenice, u OŠ Dalje je stigao tim za krizne intervencije. Rečeno je kako su četiri psihologa razgovarala s učenicima, svjedocima nesreće, a da će potom održati sastanak s roditeljima učenika te s učiteljima i da će uz grupnu terapiju sa učenicima psiholozi raditi i pojedinačno:

Psihologinja Sanja Jusufbegović pojasnila je da se u ovakvim situacijama djeci pristupa tako da se procijene potrebe sve djece koja su bile neposredni očevici događaja, ali isto druge školske djece na koju ovaj događaj utječe:

“Jako je važno reći da se krizna intervencija odnosi na jedan oblik tzv. psihološke prve pomoći, vezano i na proživljavanje onoga što su možda djeca vidjela, ali isto tako i na njihove reakcije. Cilj  kriznih intervencija je spriječiti neke dugoročno nepovoljne reakcije djece. U ovom slučaju  ne govorimo  samo o prevladavanju traume, nego i o suočavanju s gubitkom. Dakle, trauma je to što se odnosi na reagiranje, nošenje sa nevjericom, sa nekim svojim somatskim tegobama, sa tegobama koje se mogu odnositi na promjene u funkcioniranju, promjene u doživljaju koji djeca mogu imati… Neke od tih reakcija njima zaista mogu biti veoma strane, mogu se osjećati nesigurno, pa čak i uplašeno. Što se tiče samog žalovanja, gubitka, ovdje govorimo ne samo o roditeljskom gubitku koji je neprocjenjiv i koji je neusporediv sa ičim drugim, ovdje govorimo i o gubitku na puno različitih razina: gubitku prijateljica, gubitku učenica, gubitku puno toga što su ta djeca u životu dijelila.” , zaključila je Sanja Jusufbegović.

Print Friendly, PDF & Email