NOVA TV: “Djeca u ustanovama propadaju: 400 djece svake godine čeka na posvojenje, a 600 posvojitelja istovremeno čeka dijete”

Dnevnik Nove TV objavio je 6. prosinca 2017. reportažu novinarke Barbare Golje povodom okruglog stola kojeg je organizirao Dječji dom u Nazorovoj: “Dijete na čekanju”, a na kojem je sudjelovala i ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander:

“Da problemi vezani uz posvajanje i brigu o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi itekako traže rješenje, jasno je i iz izjava na okruglom stolu koji je organizirao Dječji dom u Nazorovoj, simbolična naziva Dijete na čekanju.

Obitelj Krznarić već godinama čeka dijete, a iz Centra za socijalnu skrb, godinama im pišu da nema djece. “Kažu da je to lijepa gesta i da se nadaju da ćemo ipak nekog pronaći, ali, evo, već tri godine pokušavamo. Sad su nam rekli, možda kad bi napravili album slika pa poslali u Centar za socijalnu skrb”, pojašnjava Vesnica Krznarić.

Iz navedenog Centra imaju svoju verziju priče.

“Ljudi često pak uvjetuju, ja bih mlađe dijete, ja bih zdravo dijete, ja bih dijete određene pripadnosti, ali ja ne bih ovo, ja ne bih ono”, govori o potencijalnim posvojiteljima Tatjana Brozović Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Zagrebu.

Konkretno, u obitelji Krznarić kažu nam da su se dogovorili da bi posvojili dijete u dobi do 10 godina. No gdje su djeca?

“Dijete čekajući u ustanovi propada”, ističe Jasna Čurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb. “Predugo se čeka da se pokrene postupak na sudu, a onda kad dođe na sud, također se vrlo često kasni”, dodaje.

“Što duže vremena i duže šansi dajemo roditelju, to manje šanse dajemo djetetu. Jako je važno vidjeti dakle od strane psihologa, socijalnog radnika i stručnjaka mentalnog zdravlja ima li roditelj roditeljske kompetencije ili nema”, kaže Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece u Zagrebu.

Čak je i policiji na samom početku sve jasno. “Djeca su zanemarena, zapuštena i zlostavljana. Sumnjamo na seksualno zlostavljanje, na teško fizičko zlostavljanje, do tog da imamo tragične slučajeve usmrćivanja djece”, kaže Dragan Josipović iz Odjela za mladež Ravnateljstva policije.”

Pogledajte cijeli TV prilog na linku:

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/djeca-u-ustanovama-propadaju-400-djece-svake-godine-ceka-posvojenje-a-600-roditelja-istovremeno-ceka-dijete—498742.html

Print Friendly, PDF & Email