Početak školske godine u koronakrizi, nova pravila, organizacija i  kako djeci smanjiti stres… teme su obrađene u prilogu novinarke Srne Bijuk u Dnevniku Nove TV objavljenom 4. rujna 2020. Stručna sugovornica ispred Poliklinike bila je psihologinja Ella Selak Bagarić:

“Na ulazu u školu dezinficijens. A da ne bi nastala gužva u hodniku – u zagrebačkoj školi Jabukovac koju smo posjetili, učenicima su smjer kretanja označili strelicama.

I u učionicama je sve spremno. U klupi će sjediti po jedan učenik, na ploči upute kako se ponašati. No organizirati nije bilo lako jer u ovu će školu doći i učenici iz škole koja je stradala u potresu.

Romana Šimunić, ravnateljica Osnovne škole Jabukovac, kaže da će nastavu izvoditi u dvije smjene kako bi mogli smjestiti i učenike razredne nastave škole Miroslava Krleže. A trebat će razdvojiti i svoje učenike u izbornim predmetima.

Obrok će biti u razredima, osigurane su i maske za sve učenike. Jedini problem im je produženi boravak.

“S obzirom da nemamo prostora, naručili smo pleksiglas kojim čemo 10 i 9 učenika boravka razdvojiti tom barijerom. Nažalost, nemamo prostora, a trebali smo pomoći drugoj školi”; kaže Šimunić.

Super je da se zaštitimo

Početku škole vesele se dvije sestre. Starijoj Lei, koja kreće u srednju školu, uz distancu će biti teže upoznati razred. “Meni je to čak i dobro. Mislim, bit će novi ljudi i ne znamo tko se s kim druži, pa je super da se zaštitimo”, kaže Lea.

Viktoriji, učenici 6. razreda, maska ne smeta. “Čak mi je i dobro to što ćemo nositi maske. Zato što je korona i… nikad ne znaš”, kaže Viktorija.

Upravo zbog toga, njihova majka, Bernarda Tolić, kaže da se pridržavaju mjera i izvan učionice. “Dogovorile smo se da se druže s dvije prijateljice za koje sve znamo. One se pridržavaju i nose maske”, kaže Tolić.

Na pridržavanje mjera izvan škole pozvao je i ministar obrazovanja Radovan Fuchs. “Po tom principu će nam ispadati razredi možda čak i cijela škola ukoliko ne bi bilo nastavničkog ili tehničkog osoblja, u tolikoj mjeri da nećemo moći pokriti zamjenama”, rekao je ministar.

A roditelji i dalje mahom traže ispričnice. Doktorica Ines Balint kaže nam da je na terenu kaos. “Najčešći razlozi da dijete, recimo, boluje od nekakve alergije pa mu curi nos ili da boluje od astme koja je sad u stabilnoj fazi. Više štete je da to dijete ostane kod kuće nego da će dobit zarazu u školi.

Kod kuće bi trebale ostati rizične skupine djece ili oni koji imaju rizične u kućanstvu. A tko se smatra rizičnima objavio je Zavod za javno zdravstvo. Među njima su i oni s težim bolestima srca, pluća ili ako su oboljeli od maligne bolesti.

Važno je tko je iza maske

Psihologinja Ela Selak Bagarić kaže da djeca imaju veliki kapacitet prilagoditi se na nove situacije, ali to ovisi i o odraslima. “Mala djeca vole pravila, a najlakše ih prihvaćaju kada vide da ih se i mi odrasli držimo”, kaže Selak Bagarić.

Kod starije djece se intenzivnije razvija osjećaj empatije, oni mogu razumjeti radi čega sada radimo sve što radimo. “Jako bitno je ne dizati paniku. Ako se mi svi ponašamo u ovoj situaciju da radimo sve što je u našoj moći da ostanemo zdravi, i djeca će to prihvatiti”, kaže Selak Bagarić.

Razgovarala je s kolegicama iz vrtića o tome kako su vrtićka djeca prihvatila odgojiteljice s maskama. “Svi smo iznenađeni da su djeca dosta dobro reagirala na maske, Vrlo bitno je tko je iza maske, a ne sama maska. Za sada nisu primijetile velike teškoće zbog nošenja maske”, rekla je Selak Bagarić.

Poručila je i školama ii roditeljima da treba poraditi na tome da se ne stigmatizira djecu ako se zaraze.”

Izvor: Nova TV: link https://dnevnik.hr/vijesti/koronavirus/sto-djecu-ceka-prvi-dan-nastave-neke-skole-vec-uvele-novosti-na-podu-strelice-na-ploci-upute—619092.html

Pročitajte još: 

T portal: “Povratak u školske klupe u ovim uvjetima bit će izazovan za sve pa smo pitali psihologinju kako ga preživjeti sa što manje stresa”

Stigma i COVID-19: djeca uče od nas

 

 

Print Friendly, PDF & Email