U Dnevniku Nove TV 9. travnja 2020. objavljen je izvještaj novinarke Srne Bijuk povodom prodora koronavirusa u Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mladež u Zagrebu.  Od koronavirusa oboljelo nekoliko djelatnika psihijatrijske dječje bolnice u Zagrebu, a samoj je bolnici još uvijek smješteno desetero djece. Prema najnovijim informacijama svi su njihovi nalazi negativni. O njima brine mali broj liječnika i medicinskog osoblja jer su ostali u samoizolaciji, a u bolnici sada dežuraju i liječnice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. O tome je u Dnevniku Nove TV govorila ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander:

”Dobila sam informaciju da nijedno dijete nije pozitivno, pozitivno je pet djelatnika i jedan dio njih je u izolaciji. S djecom dežuraju i naše dvije psihijatrice, uvjerena sam da su se svi djelatnici već pobrinuli o djeci. Ne znam detaljno kako su djeca, ali pretpostavljam da je svako od njih zbrinuto i da je svako dijete dobilo individualnu informaciju, prilagođenu njegovom stanju”, istaknula je za Dnevnik Nove TV ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Gordana Buljan Flander.

U Hrvatskoj je zaraženo 73 osoba mlađih od 20 godina, a od toga je 33 mlađe od 10 godina. Najmlađi pacijent u Hrvatskoj ima tek 2,5 mjeseca.

Buljan Flander ističe kako izolacija sigrno utječe na svu djecu: ”Djeca se imaju prirodnu potrebu kretati, sigurno je da ih ova situacija frustrira i sigurno osjećaju anksioznost. Sada je najbitnije da im osiguramo stabilnost i osjećaj da ima budućnosti. U tome je jako važno da imaju rutinu, da obavljaju iste stvari, da imaju stabilnost. Važno je jako i da im damo priliku da kažu kako se osjećaju, da im damo mogućnost da izraze svoje strahove i brigu”, objasnila je.

”S djecom mlađe dobi treba pričati prilagođeno i na konkretnoj razini, objasniti im da oni nisu krivi nizašto, jer mala djeca imaju osjećaj da su odgovorna za sve što se oko njih događa. S adolescentima treba razgovarati prilagođeno njihovoj dobi. Uvažavati da do sada već imaju određene informacije i istraživati zajedno s njima. Oni imaju osjećaj da se njima ne može ništa dogoditi, ali ako im skrenemo pažnju na druge ljude, njihove bake i djedove imat će osjećaj solidarnosti i pazit će kako se druže i ponašaju”, kaže Buljan Flander.

Objasnila je kako nakon svega ovoga što proživljavamo očekuje povećanu anksioznost i nesigurnost kod djece, posebno kod one koja su doživjela i potres: ”Jako je važno kako sada roditelji razgovaraju s djecom, te da imaju malo više strpljenja za njih. Svi smo sada pod pritiskom, i roditelji i djeca”

Izvor: NOVA TV: https://dnevnik.hr/vijesti/koronavirus/gordana-buljan-flander-nalazi-djece-iz-psihijatrijske-djecje-bolnice-su-negativni—601113.html

Print Friendly, PDF & Email