Drama s “antimaskerima” ispred škole u Krapinskim Toplicama koja traje već više od tjedan dana nije usamljeni incident. Nasilni incident se jučer dogodio i u zagrebačkoj osnovnoj školi Savski gaj kada je pijani muškarac, koji nema nikakve veze sa školom, upao na roditeljski sastanak na otvorenom, zamahnuo nožem i zabio ga pred učiteljicom u stol. Ta su događanja u školama bila središnja tema Dnevnika Nove TV, a reporter Domagoj Mikić razgovarao je o mogućim posljedicama na školsku djecu s ravnateljicom Poliklinike prof. dr. sc. Gordanom Buljan Flander:

Osam dana djeca u Krapinskim toplicama ulaze u osnovnu školu pored nepoznatih ljudi, koji nisu iz njihove sredine, ulaze pored interventne policije koja je u punoj ratnoj spremi. Ostavlja li to traga na njima?“, pitao je Mikić.

– To apsolutno može ostaviti traga na mnogoj djeci, jer sigurno to nije niti u njihovom najboljem interesu niti za njihovu dobrobit. Zato je važno s tom djecom razgovarati o tome što se događa, objasniti im da tako da nemaju osjećaj nesigurnost i osjećaj nepredvidivosti koji je zapravo prisutan i inače danas u društvu s obzirom na vrijeme pandemije – rekla je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander.

„Jesu li institucije ovdje zaspale?“, pitao je Mikić.

– Ja zapravo ne mogu reći jesu ili zaspale ili nisu zaspale, ali mislim da je jako važno u ovakvim situacijama unaprijed iskomunicirati koja su pravila, tako da ista pravila budu za svu djecu u Hrvatskoj, za svaku školu, ali isto tako da se znaju izuzeci. Ako postoji neka situacija koja je zdravstvena, za koju je potrebna liječnička potvrda da djetetu smeta nošenje maske ili bilo kakva takva situacija, onda treba iskomunicirati s liječnicima – rekla je ravnateljica.

„Čuli smo jučer ravnateljicu CZSS. Ona kaže kako se u ovom slučaju čak može ići na izuzimanju djeteta iz obitelji. Bi li to bilo ispravno u ovom slučaju?“, pitao je Mikić.

– Pa ja ne mogu o tome suditi s obzirom da ništa ne znam o obitelji, niti bih htjela komentirati konkretan slučaj. Centri za socijalnu skrb imaju svoje stručnjake koji procjenjuju obitelj, a isto tako sud ima svoje stručnjake pomoću kojih donosi svoje procjene – rekla je ravnateljica.

„Idemo na slučaj Zagreb. Čovjek pod utjecajem alkohola upada i zabija nož u stol. Srećom djece tad nije bilo, no kakva se tu poruka šalje, osjećaju li se djeca zapravo sigurno s obzirom na događaje kojima svjedočimo posljednjih dana?“, pitao je Mikić.

– Ja se bojim da se djeca u školama sve manje osjećaju sigurno i da se nasilje iz obitelji i nasilje u društvu prelijeva i u naše škole. Sigurno je da koliko god da djeca nisu bila prisutna, ako znaju da se to dogodilo, to također može na njih djelovati, i zato je potrebno i s tom djecom s obzirom da će gledati na televiziji, s obzirom da će se o tome razgovarati, da će im roditelji reći, potrebno je i njima objasniti. Ali, ono što se meni čini da je veliki problem je upravo to da s obzirom da je narušeno povjerenje u institucije, da zaista mogu emocionalno nestabilne osobe ovako početi napadati institucije, bilo u području školstva, zdravstva, socijale… – upozorila je ravnateljica.

„Društvene mreže gore o ovim problemima. Nekako izgleda da je svatko sad stručnjak što se je trebalo uraditi i kako je trebalo postupiti. Koje je vaše mišljenje?“, pitao je novinar Domagoj Mikić.

– Ja mislim da trebamo u struci slušati stručnjake, jer svi mi možemo o nečemu misliti, ali struka je ta koja zna. Posebno sada kad smo u situaciji pandemije, kada su i roditelji pod stresom, kada su djeca pod stresom, kada se zna da veliki broj roditelja ima i elemente PTSP-a, a i djeca isto tako, zaista je jako važno da se sve institucije dogovore kako prevenirati, kako surađivati i kako zapravo izbjeći ovakve situacije. I treba nagrađivati kod djece i kod roditelja ne samo ponašanje gdje trče samo za peticama, nego nagrađivati i empatijska i pomažuća ponašanja – zaključila je ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander.

Izvor: Nova TV/dnevnik.hr

Link: https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/tko-ce-na-stati-na-kraj-slucaju-oz-krapine—666841.html

Print Friendly, PDF & Email