Stručnjakinje Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prim. dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić, psihijatrica i Ana Raguž, psihologinja autorice su psihoedukativne radne bilježnice “Sva lica dječje depresije i kako je prevladati”. Premda često čujemo i čitamo o depresiji i depresivnosti, postoje razni mitovi o tome što depresija zbilja jest i po čemu je možemo prepoznati. U ovoj radnoj bilježnici roditelji, djeca, mladi, stručnjaci na 50 stranica mogu pronaći odgovore o tome što je zapravo depresija, što je razlikuje od tužnog i turobnog raspoloženja, koji su znakovi koji ukazuju da netko pati od depresije, kako izgleda dječja depresija, a potom ih ukorak po korak poučava kako se s njom suočiti. Radna bilježnica nastala je odabirom edukacijskih materijala i aktivnosti prema principima kognitivno -bihevioralne terapije za depresiju za koju postoje snažni dokazi o učinkovitosti. Svi materijali i aktivnosti prilagođene su za djecu i adolescente kako bi ih mogli primjenjivati sami. Dakako, pomoć odraslih je uvijek dobrodošla, bilo roditelja ili neke druge odrasle osobe.

Radnu bilježnicu možete besplatno preuzeti u PDF formatu na linku ovdje: Sva lica dječje depresije i kako je prevladati? (PDF)

Dozvoljeno je prenošenje u medijima i na drugim portalima uz link i navođenje izvora: Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, autorice prim. dr. sc. Vlatke Boričević Maršanić i Ane Raguž

Kako ističu autorice prim. dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić i Ana Raguž promjene raspoloženja su uobičajena pojava u svim razdobljima tijekom života, a svjedoci smo da je znatan utjecaj na raspoloženje kako odraslih tako i djece ostvarila unatrag nekoliko mjeseci epidemiološka situacija uzrokovana pandemijom COVID-19 virusa kao i potresa u gradu Zagrebu. Prirodno su se javljale brojne neugodne emocije poput straha, tuge, ljutnje, frustracije, doživljaj bespomoćnosti i nesigurnosti, a koje su jako često bile i vrlo intenzivne. Iako su epidemiološke mjere djelomično oslabile, svakodnevni život postao je “nanovo normalan”, sve doživljeno je, uz brojne individualne okolnosti u svakoj obitelji, na neku djecu i mlade ostavilo trag stoga se još uvijek se suočavaju s brojnim “teškim” neugodnim emocijama. Prema recentnim svjetskim istraživanjima i statistikama djeca i mladi uslijed ovih okolnosti, a koje su predstavljale (i još uvijek predstavljaju) prijetnju u psihološkom i zdravstvenom smislu, narušenog su mentalnog zdravlja te pokazuju povišene znakove anksioznosti i depresivnosti.

Poruka za odrasle: Iako depresija ima mnogobrojna lica, uz pomoć djetetu bliskih osoba i stručnjaka, moguće ju je prevladati.

Roditelji i odrasli, možete zajedno s djecom, naročito mlađom, prolaziti pojedine sadržaje ili samo pogledati sa zanimanjem ono što su ispunila starija djeca. Tako im možete pomoći da se povežu s vama u ovim trenucima kada im je to zaista važno, a i potrebno. Djeca uvijek, na naročito kada su suočena sa zdravstvenim problemom kakav je depresija, trebaju sigurne, tople, brižne i podržavajuće roditelje ili druge odrasle osobe. Možete im pomoći pretvoriti stresnu situaciju suočavanja s depresijom, u konstruktivno iskustvo učenja različitih životnih vještina pridonoseći oporavku i razvoju emocionalne otpornosti.

Važno je napomenuti da ova radna bilježnica i njezin sadržaju nisu i ni u kojem slučaju ne mogu biti zamjena za stručni tretman određen djetetu od strane stručnjaka za mentalno zdravlje. No, može se koristiti zajedno s tretmanom u koji je dijete uključeno uz suglasnost stručnjaka u čijem je tretmanu dijete.

SADRŽAJ

dječja depresija, savjeti

 

  

Print Friendly, PDF & Email