NOGOMETNA ŠKOLA ŽIVOTA: Što djeca mogu naučiti od “Vatrenih”

Proteklih tjedana, a posebno posljednjih nekoliko dana, cijela Hrvatska živi nogometnu priču. Djeca nam dolaze u dresovima, pričaju o nogometu i „Vatrenima“ te još jednom primjećujemo koliko radosti i ponosa sport može donijeti u dječja srca. Mali ekrani sve su manje zanimljivi, a djeca žele trenirati, igrati se loptom i oponašati svoje nogometne uzore. Zbog toga predlažemo roditeljima da iz ovoga velikog uspjeha naše nogometne reprezentacije izvuku najbolje za svoje mališane i obitelj u cjelini, čak i kad se stišaju strasti u javnosti.

Kao što su nogometaši poslali cijelom svijetu, vi pošaljite svojoj djeci sljedeće poruke:

„Zaigraj i ti“

Ako je vaše dijete s radošću gledalo nogomet, potaknite ga da pokuša i zaigrati – nogomet, rukomet, odbojku, neki drugi sport. Tjelesna aktivnost uvelike doprinosi zdravom razvoju, i to ne samo na tjelesnom planu. Istraživanja pokazuju brojne pogodnosti tjelesne aktivnosti i na misaoni, socijalni i emocionalni razvoj djece.

„Ponašaj se sportski svaki dan“

Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. obiluje primjerima sportskog ponašanja, u smislu poštovanja, međusobnog podržavanja i njegovanja zajedništva. Istražite i prokomentirajte s djetetom takve trenutke.

„Bori se i nikad nemoj odustati“

Ukažite djetetu na srčanost koju su pokazali naši nogometaši u finalnoj utakmici, kada nisu posustali od igre ni kad se sve činilo izgubljeno, te su postigli još jedan gol. I u zadnjoj minuti bili su predani svom cilju kao da je prva minuta, iako je bilo jasno da neće pobijediti. To je nešto što prepoznaje cijeli svijet, pa je važno da čuje i vaše dijete.

„Nitko ti ne može reći da ne možeš“

Inspirativne životne priče naših nogometaša pokazuju da se može uspjeti uz rad, trud i volju, čak i kad vam drugi govore suprotno. Istražite te priče sa svojim djetetom, primjerice priču Luke Modrića na linku: https://www.index.hr/sport/clanak/svijet-danas-dijeli-jednu-sliku-luke-modrica/2010718.aspx. Ako i vaše dijete ima neke otegotne faktore zbog kojih trpi posljedice u društvu i ima sniženo samopouzdanje, ukažite mu na to da je isto proživljavao današnji nositelj Zlatne lopte kojemu je sinoć klicalo pola milijuna ljudi.

„Bitan je put, a ne samo rezultat“

Iako Hrvatska nije ponijela titulu svjetskog prvaka, po dočeku koji im je priređen to nitko ne bi mogao primijetiti. Strani mediji prepoznali su „srce vatreno“ naših igrača još za vrijeme trajanja prvenstva, a sada se prepoznaju i srca njihovih navijača.

„Budi dio tima“

Igrači su hvalili jedni druge i izbornika, izbornik je hvalio njih, svi su hvalili navijače. Nitko nije pokušavao isplivati u prvi plan. Timski duh bio je očit i za vrijeme utakmica, i izvan nogometnog terena, na što je važno ukazati djeci u društvu koje teži individualizmu i u kojem se ljudi sve više otuđuju jedni od drugih.

„Slobodno pokaži svoje emocije“

Naši nogometaši bez srama su pokazivali sreću i ponos, jednako kao tugu i razočarenje. Nisu skrivali suze, međusobno su se grlili i ohrabrivali, posebno u važnim trenutcima. Ljutnja koju su osjećali u pojedinim trenutcima također je izašla na površinu, ali ne na način da se nekoga povrijedi ili ozlijedi, što je danas nažalost rijetkost. Potaknite dijete da na slikama i snimkama prepozna emocije svojih nogometnih uzora te da razmisli u kojim situacijama se i ono tako osjeća, što tada čini, što tada treba.

„Slavi u ljubavi, a ne u mržnji“

Hrvatski reprezentativci, izbornik, novinari i svi uključeni u Svjetsko nogometno prvenstvo, slavili su svoje uspjehe, a ne tuđe neuspjehe. Nisu ponižavali protivnike, niti su sebe pretjerano uzdizali. Zadržali su skromnost uz ponos prema svojim postignućima, što je velika lekcija za Vaše dijete. Iako su mnogi strahovali od mogućih navijačkih incidenata, ni oni se nisu dogodili za vrijeme cijelog prvenstva i dočeka nogometaša u Zagrebu. Ovo slavlje bilo je točno kakvo je trebalo biti; raspravite o tome sa svojim djetetom.

„Živi ono što radiš“

Kao što se na našim igračima vidjela ljubav prema nogometu i strast za igrom u svakom trenutku, tako bi bilo lijepo da se vidi i na nama ostalima. Ohrabrite svoje dijete da pronađe hobi/školu/zanimanje koji ga istinski ispunjavaju.

„Svi smo jednako vrijedni“

Bez obzira na nacionalnost, boju kože i brojna druga obilježja koja ljude razlikuju na površnoj razini, u dubini duše svi smo isti i jednako vrijedni, što se posebno vidi kad smo okupljeni oko nečeg što istinski volimo, a u ovom slučaju to je bio nogomet. Čak i na razini Hrvatske prestalo je biti važno tko je odakle, tko navija za koji klub, a dobili smo podršku i od brojnih drugih zemalja. Potičite dijete da prihvaća različitosti koje obogaćuju.

“Mama i tata su tu za tebe”

Nogometaši su moguće vašem djetetu trenutno najveći uzori i heroji. No, u cijelom životu, najveći uzori i heroji svojoj djeci upravo ste vi kao roditelji. Slike nogometaša sa svojim mališanima na terenu pokazuju da djeca obogaćuju naše živote kao što i mi odrasli obogaćujemo njihove. Koliko god snažne sve ove poruke “Vatrenih” bile, njihov rast u dječjim srcima ponajviše ovisi o tome koliko ćete ih vi živjeti i njegovati.

Piše: Mia Roje, mag.psych.

Drugi tekstovi autorice:

FIDGET SPINNER: Je li koristan djeci s poremećajima pažnje i kako ga koristiti?

SAVJETI ZA DJECU I RODITELJE: Postoji li internetska igrica “Plavi kit” i kako se zaštititi

Print Friendly, PDF & Email