Nedjelja.ba: “Upoznavanje s dokumentom Protokol o zaštiti djece”

U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu donesen je dokument, Protokol o zaštiti djece u kojemu se osuđuju svi oblici zlostavljanja i iskorištavanja djece, unutar ili izvan organizacije Centar za mlade Ivan Pavao II., o čemu tekst donosi portal Nedjelja.ba, uz poruku: “Dragi mladi, nemojte dopustiti da djeca za koju sumnjate da su podložena nasilju, nastave proživljavati teške životne trenutke, već, reagirajte. U videu Vam donosimo kampanju koji je objavila Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. Neka i vas potakne na reakciju” Prenosimo tekst u cijelosti:

“U okviru svoga rada, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. organizira i realizira razne seminare i edukacije, dovodeći stručnjake iz polja psihologije i psihoterapije, kako bi se profesori, djelatnici društvenih odjeljenja, studenti, edukatori i volonteri upoznali s ispravnim načinom prepoznavanja nasilja i prevencije istoga.

U skladu s nastojanjima zaštite djece djelatnici NCM-a osmislili su cijeli projekt pod nazivom Because We Care – Edukacija o zaštiti djece u trajanju od tri godine.

Cilj projekta je educirati sve osobe uključene u rad Centra za mlade Ivan Pavao II., kao i drugih katoličkih crkvenih institucija i drugih vladinih i nevladinih organizacija i osoba koje rade u direktnom kontaktu s djecom, o mjerama i načinima zaštite djece.

Kroz projekt uspostavljena je suradnja s predavačima Instituta za dječju i adolescentnu psihoterapiju BHIDAPA, a preko kojih su došli u kontakt s profesoricom Gordanom Buljan Flander, ravnateljicom i inicijatoricom osnivanja Poliklinke za zaštitu djece grada Zagreba.

Također, ostvarenja je suradnja sa organizacijom World vision u Bosni i Hercegovini kroz kampanju Vrijedni pažnje kojoj je cilj potaknuti na buđenje svijesti o važnosti prevencije nasilja i zanemarivanja djece danas.

Upravo zato, na temelju vizije, misije i vrijednostima Centra za mlade te na temelju Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djece (UNCRC), donesen je dokument, Protokol o zaštiti djece u kojemu se osuđuju svi oblici zlostavljanja i iskorištavanja djece, unutar ili izvan organizacije Centar za mlade Ivan Pavao II.

Svi djelatnici, bilo da su izravno ili neizravno povezani s aktivnostima naše organizacije, dužni su poštovati isti.

Zbog važnosti navedenoga problema, svaka osoba koja je prijatelj Centra za mlade, će biti upoznata s dokumentom, ili bar sa bitnim točkama koje mogu pomoći da se prepozna nasilje te ispravno reagira.

U nastavku donosimo neke od točki iz Protokola o zaštiti djece, a na stranici mladicentar.org moći ćete se dodatno upoznati s dokumentom.

Koje su ključne vrijednosti kojima se treba voditi prilikom stvaranja i održavanja brižnog i zaštitnog okruženja?

– Uvijek treba reagirati čim se bojazan pojavi – ako osjetite bilo kakvu bojazan vezanu za moguće ili stvarno zlostavljanje djeteta – dužni ste nekome prijaviti. Svaka sumnja treba biti izrečena!

– Potrebno je znati da je dijete prioritet te da je zaštita djece uvijek najvažnija. Sve odluke, unutar procesa prijavljivanja i poduzimanja mjera moraju se donositi u interesu djeteta.

– U slučaju incidenta i sumnje o zaštiti djece, treba poduzeti pravovremene i odgovarajuće aktivnosti. Sve se informacije mogu dati isključivo stručnjacima koji su dužni biti obaviješteni.

“Dragi mladi, nemojte dopustiti da djeca za koju sumnjate da su podložena nasilju, nastave proživljavati teške životne trenutke, već, reagirajte. U videu Vam donosimo kampanju koji je objavila Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. Neka i vas potakne na reakciju”, poručuju djelatnici NCM-a Ivan Pavao II.”

Print Friendly, PDF & Email