U organizaciji Savjetovališta Lanterna prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander je u četvrtak, 6. listopada 2016., u Makarskoj, održala dva predavanja za prosvjetne djelatnike i za srednjoškolce na temu Nasilje u vezama mladih – Je li moguće da je to ljubav?

Stotinjak prosvjetnih djelatnika i stručnih suradnika i 130 srednjoškolaca, učenika trećih razreda Srednje škole Fra Andrije Kačića Miošića, sa zanimanjem je slušalo predavanja prof. Buljan Flander. Skup je u ime Grada pozdravio dogradonačelnik Miroslav Družianić, a u ime Savjetovališta Lanterna predsjednica Sanja Puharić koja je naglasila da su ciljevi ovakvih Lanterninih predavanja bolje razumijevanje potreba mladih, poučavanje stručnjaka za kvalitetniju komunikaciju, usvajanje dodatnih znanja za uspješniji rad s djecom rizičnog ponašanja, osnaživanje stručnjaka kako bi bolje radili svoj posao u institucijama. Predavanje je dio Lanterninog projekta „Možemo zajedno i drugačije“, projekta prevencije nasilja među mladima i nad mladima, koji vodi Ivona Vučić.

Prof. Buljan Flander se osvrnula na istraživanje o učestalosti nasilnog ponašanja u vezama mladih u Hrvatskoj. Dvije trećine ispitanih mladih je izjavilo da se osoba s kojom su u vezi prema njima ponašala nasilno, a kao zlostavljači se pojavljuju i mladići i djevojke.

Kroz predavanje i tribinu osvrnula se i na to kako prepoznati nasilje u vezama, koji su to znakovi koji ukazuju na nasilje, koji su najčešći razlozi ostajanja mladih u nasilnoj vezi i kako razgovarati s mladom osobom o problemima koji je muče. Osim toga su se sudionici upoznali i sa oblicima stručne pomoći koju mogu dobiti kao i o zakonskim propisima, mjerama i kaznama kojima se regulira nasilno ponašanje.

Istraživanja pokazuju kako nasilje nakon prvog incidenta postaje sve češće i intenzivnije, a zlostavljana osoba gubi kontrolu nad životom i postaje sve više ovisna o svom partneru.

Spomenuti su i različiti uzroci koji dovode do nasilja, a to su u prvom redu obitelj i društvo u kojem živimo, zatim psihološke karakteristike sudionika u nasilju.

Prof. Gordana Buljan Flander je naglasak stavila i na teoriju privrženosti prema kojoj se uspostavljanje novih odnosa gradi na ranim obiteljskim iskustvima intimnosti.

Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba je izdala i priručnik pod nazivom Nasilje u vezama mladih kojeg možete pročitati na web stranici Poliklinike: https://www.poliklinika-djeca.hr/publikacije/je-li-moguce-da-je-to-ljubav/Print Friendly, PDF & Email