Naši stručnjaci u publikaciji “Koronavirus i mentalno zdravlje” Hrvatske psihološke komore

Hrvatska psihološka komora odabrala je stručne tekstove svojih članova – psihologa vezano uz psihološku podršku u vrijeme pandemije koronavirusom te ih objedinila u priručniku  “KORONAVIRUS I MENTALNO ZDRAVLJE: Psihološki aspekti, savjeti i preporuke”. Priručnik možete preuzeti ovdje: Koronavirus i mentalno zdravlje: Psihološki aspekti, savjeti i preporuke (PDF)

U priručniku su zastupljeni sljedeći stručni tekstovi odnosno intervjui naših stručnjaka:

Neka su djeca ranjivija (1) : Kakva im podrška treba u vrijeme zdravstvene krize doc. dr. sc. Bruna Profaca, klinička psihologinja

Neka su djeca ranjivija (2): Podrška djeci rastavljenih roditelja u vrijeme zdravstvene krize doc. dr. sc. Bruna Profaca, klinička psihologinja i Nikolina Škrlec, dipl. socijalna radnica 

Smireno i bez panike, što i kako reći djeci o koronavirusu: Potaknite ih na razgovor jer izbjegavanje te teme ‘kako ih ne bismo opterećivali’ može biti puno štetnije Ella Selak Bagarić, mag. psihologije, intervju za T portal

Discipliniranje djece tijekom trajanja online nastave Ana Raguž, mag. psihologije, intervju za  T portal

Predgovor priručnika potpisuje Andrea Bogdan, predsjednica Hrvatske psihološke komore:

Situacija u kojoj se nalazimo zbog epidemije koronavirusa za sve nas je nova i pred svima nama su izazovi, kako u profesionalnom tako i u osobnom životu. Velik broj psihologa uključen je u različite aktivnosti na svojim radnim mjestima, u svojim sredinama i aktivno doprinose svim mjerama koje su poduzete kako bi se smanjilo širenje epidemije. Mjere samoizolacije, socijalne distance, ograničenja kretanja, škola kod kuće, rad od kuće i gubitak radnog mjesta samo su neke promjene u životnoj rutini koje zahtijevaju prilagodbu svih stanovnika i nekima je u toj prilagodbi na novonastalu situaciju potrebna naša stručna pomoć. Potres koji je 22.03.2020. godine zadesio Zagreb i sjeverne županije dodatno je pojačao osjećaj gubitka kontrole i kod mnogih izazvao strah i pojačao već prisutan osjećaj nesigurnosti, a neki su zbog znatnih oštećenja morali napustiti svoje domove.

Mnogo psihologinja i psihologa ovih je dana objavilo tekstove i nastupalo u medijima i svima čestitam na profesionalnom nastupu. Od tekstova koji su objavljeni, ili koje su pojedini autori pripremili za ovo online izdanje, napravili smo kraći izbor kako bi oni bili svima dostupni. Neki su tekstovi oblikovani iz intervjua koje su s psihologinjama vodili novinari. Ovaj izbor tekstova je priručnik u nastajanju i nadopunjavat će se kako budu pristizali novi tekstovi. Zahvaljujemo Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Zagrebačkom psihološkom društvu kao i svim autorima na ustupljenim tekstovima. Molimo vas da nam šaljete tekstove koje objavljujete ili da nam pošaljete tekstove koje ste napisali kako bismo ih uvrstili u ovaj priručnik.

Hrvatska psihološka Komora je u suradnji s Hrvatskim psihološkim društvom i županijskim psihološkim društvima aktivirala Mrežu telefonskih linija za psihološku pomoć koja obuhvaća 25 telefonskih linija na kojima je 24 sata dežurno 150 psihologa i kliničkih psihologa volontera. U Zagrebu s psihologom građani mogu razgovarati na pet telefonskih linija, a u svakoj županiji je jedan je telefonski broj na koji građani mogu dobiti stručnu pomoć i savjet kako se nositi sa samoizolacijom, sa životnim promjenama koje su nastale zbog mjera sprječavanja širenja epidemije koronavirusom ili su uzrokovane potresom. U dva tjedna koliko je Mreža aktivna imali smo 500 poziva građana različite dobi.

U svakoj bolnici klinički psiholozi dežurni su na telefonima koji su objavljeni na stranicama bolnica, a preko 2000 psihologa svakodnevno je na svojim radnim mjestima u centrima za socijalnu skrb, obiteljskim centrima, vrtićima i školama i udrugama dostupno građanima. 

Zahvaljujem svima koji nesebično daruju sebe i svoju stručnost kako bi doprinjeli sprječavanju širenja i ublažavanju psihičkih posljedica epidemije i potresa.

Čuvajte sebe i svoje bližnje, pomognite onima kojima ste potrebni!

Andreja Bogdan, predsjednica HPK”

koronavirus i mentalno zdravlje

Print Friendly, PDF & Email