Naše stručnjakinje sudjelovale su na jednom od najvećih svjetskih okupljanja pedijatara, na 10. kongresu Europaediatrics Europskog udruženja pedijatara (European Paediatric Association EPA/UNEPSA) koji je održan online i offline u Zagrebu od 7. do 9. listopada 2021. godine.

Okrugli stol na temu “Are We There for Children? Considering Mental Health and Implications in COVID-19 Crises” (hrv. Jesmo li tu za djecu? Razmatranje mentalnog zdravlja i implikacija COVID-19 krize) moderirala je psihologinja Poliklinike i članica znanstvenog savjeta kongresa prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, a ispred Poliklinike su sudjelovale v.d. ravnateljice  doc. prim. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, spec. pedijatar, subspecijalist dječje neurologije,  voditeljica dnevne bolnice Marjeta Knez Turčinović, spec. psihijatrije i uži spec. iz psihoterapije te psihologinje Ana Raguž i Mia Roje Đapić.

U sklopu simpozija  “Global agenda for paediatrics” (hrv. Globalna agenda za pedijatriju) klinička psihologinja Poliklinike doc. dr. sc. Bruna Profaca održala je predavanje “Roditelji, roditeljstvo i dobrobit djece”. U predavanju je naglasila važnost podrške roditeljima u skladu sa suvremenim pristupom roditeljstvu danas koji naglašava važnost odnosa roditelj dijete i doživljaj koji roditelj ima o sebi. Također, naglasila je razloge i važnost podrške roditeljstvu u situacijama roditeljskog stresa, ekonomskog i općeg stresa.

Renata Fridrih, prof. defektolog – logoped sudjelovala je s poster prezentacijom. Prikazala je rezultate uključivanja pasa obučenih prema holističkom pristupu (AAI, AAT) u inovativnom projektu koji se u Poliklinici provodi od 2016. godine. Voditeljica cjelokupnog projekta je stručnjakinja Poliklinike Renata Fridrih, koja je ujedno i predsjednica udruge Društvo Naša djeca Sisak, koje je i nositelj aktivnosti. Projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

“Okrugli stol Are We There for Children? Considering Mental Health and Implications in COVID-19 Crises” sadržavao je sljedeća izlaganja:

  1. Children’s Mental Health Screening Overview: Anxiety, Depression, PTSD (Gordana Buljan Flander)
  2. Child Abuse Behind Closed Doors: Reality and Expectations (Ana Raguž)
  3. Mental Health Services Accessibility: Has lock-down locked us out? (Mia Roje Đapić, Marjeta Knez Turčinović)
  4. Bridges to Our Children: The Creative Adaptation (Mirela Badurina)
  5. Why Do Children Need Protection from Toxic Stress in COVID-19 Era? (Vanja Slijepčević Saftić)

Sažetak:

Aktualna kriza puno je više od zdravstvene krize u somatskom smislu. Prijetnja nepoznatim virusom, suočavanje s rizicima za vlastiti život i zdravlje, kao i onih koje volimo, epidemiološke mjere koje čuvaju od korona virusa, ali narušavaju normalan razvojni put djece i mladih, onemogućavaju im ostvarivanje socioemocionalnih potreba, roditelji koji su pod povećanim općim i roditeljskim stresom, online nastava, samoizolacija, nejasna i često promjenjiva pravila – sve to obilježilo je proteklih godinu i pol dana u životima djece. Ne znamo koliko će još trajati, kad će i hoće li u potpunosti završiti. Uz sve to mnoga djeca doživjela su i razorne potrese sa svim posljedicama koje su oni donijeli i još uvijek nose. Na ovom okruglom stolu govorit ćemo o tome kako su djeca na temelju istraživanja mentalnog zdravlja više od 22 000 djece Grada Zagreba, raspravljat ćemo o tome kako rano prepoznati znakove depresije, anksioznosti i posttraumatskog stresa u svakodnevnoj praksi, kao i znakove nasilja nad djecom koje bilježi značajna porast. Predstavit ćemo primjere dobre prakse rada u uvjetima koji uvelike odudaraju od onih na koje smo navikli i koje inače držimo standardom. Konačno, govorit ćemo o psihološkoj otpornosti djece i obitelji, tome kako ju poticati iz uloge stručnjaka u sustavu zdravstva i kako suvremene tehnologije učiniti saveznicima na tom putu. Cilj ovog okruglog stola je dublje razumjeti kako su djeca i mladi u ovim okolnostima, što i zašto im je teško, što možemo očekivati u budućnosti te što i kako možemo činiti kako bismo brinuli o njihovom zdravlju na cjelovit način.

Link na program kongresa: https://www.europaediatrics2020.org/en/programme

logo 10. kongres Europaediatrics

Print Friendly, PDF & Email