Treća konferencija Parental Alienation Study Groupa-a (PASG), krovne institucije u svijetu koja se bavi otuđenjem djece, održana je od 12. do 14. rujna 2019. u Philadelphiji  u SAD-u. PASG broji više od 500 članova, od kojih je većina stručnjaka iz sektora mentalnog zdravlja i pravosuđa, iz više od 50 zemalja, a od prošlogodišnje konferencije Europskog udruženja praktičara u području otuđenja (EAPAP) na poziv professora emeritusa dr. Williama Berneta, učlanjeno je i 10 stručnjaka iz Poliklinike. Bernet je renomirani forenzični psihijatar, znanstvenik i počasni član Američkog udruženja psihologa (APA), ujedno i predsjednik PASG-a koji veliki interes i angažman ulaže u znanstvena istraživanja, tako da je ova konferencija imala snažan znanstveni aspekt. “Trenutno baza znanstvenih radova o otuđenju čiji je popis dostupan na stranicama PASG-a obuhvaća više od 1000 izvornih djela”, naglasio je prof. Bernet na samom otvaranju konferencije. Konferenciji je prisustvovalo 170 stručnjaka i roditelja iz 17 zemalja, a još 60 njih pratilo je dijelove konferencije iz drugih dijelova svijeta.

Drugi dan konferencije bio je podijeljen u četiri sekcije – pravna, klinička, istraživačka i roditeljska, tako da su se sudionici mogli više specijalizirano i aktivno uključiti u diskusije iz svog područja rada. Od plenarnih predavača najveću pažnju i interes zadobili su prof. Bernet, dr. Amy Baker, terapeutkinja Linda Gottlieb, dr. Steve Miller, dr. sc. Jennifer Harman i odvjetnik Ashish Joshi, uz naše bliske europske suradnike dr. Wilfrida von Boch-Galhaua iz Njemačke te Nicka Woodalla i Karen Woodall iz Family Separation Clinic u Londonu. Predstavljeni su brojni primjeri dobre prakse. Primjerice, kanadski odvjetnici u brakorazvodima pred sudom potpisuju obvezu vođenja najboljim interesom djeteta u zastupanju roditelja na samom početku procesa. U mnogim zemljama sud imenuje posebno educirane terapeute na određeno vrijeme (od tri tjedna do tri mjeseca), koji svakodnevno rade sa svim članovima obitelji, a u tijeku tretmana sudski se reguliraju kontakti i obveze svakog od roditelja u suradnji s terapeutom, ovisno o suradljivosti te promjenama roditelja i stanju djeteta. Neke zemlje razvijaju programe prevencije otuđenja pa se planira i otvaranje posebne sekcije PASG-a koja bi se bavila izradom, validacijom i standardizacijom takvih programa.

Glavni zaključci konferencije odnose se na to:

– da je koncept otuđenja izrazito dobro znanstveno potkrijepljen iako djeluje kontraintuitivno mnogim laicima, ali i stručnjacima (terapeutima, vještacima, socijalnim radnicima, liječnicima, sucima…) koji nisu posebno educirani u ovom području,

– da se stručnjaci u svom radu moraju voditi evidence-based praksama i tretmanima, od kojih se aktualno preporuča posebno modificirana obiteljska terapija za otuđenje i rad usmjeren na traumu (u suprotnom mogu dodatno produbiti problem),

– da je nužna žurnost reakcija te stalna neposredna komunikacija i suradnja unutar sustava,

– da se na problem otuđenja mora gledati kao na problem zlostavljanja djece i pitanje zaštite djeteta te se u skladu s tim treba postupati, umjesto da se na otuđenje gleda kao na problem uređenja skrbi i kontakata djeteta sa svakim od roditelja.

Ispred Poliklinike na konferenciji su sudjelovale psihologinje Poliklinike Mia Roje Đapić i Ana Raguž koje su s kolegama na konferenciji podijelile inicijativu „28 istina struke“ za čije su daljnje korake dobile pregršt vrijednih savjeta i ideja. Naša inicijativa prikupila je ukupno 823 potpisa podrške, od čega 85% iz Hrvatske, 3% iz BiH, 4% iz Srbije, 4% iz Slovenije, a ostalo iz Crne Gore, Italije, Njemačke i Švedske (po manje od 2%). S obzirom na struku potpisnika, 26% je socijalnih radnika, 10% pedagoga i stručnjaka iz područja edukacije i rehabilitacije, 8% psihologa, a od ostalih struka u manjem postotku nalaze se odgajatelji, učitelji, profesori, vjeroučitelji, logopedi, socijalni pedagozi, rehabilitatori, odvjetnici, suci, pravnici, radni terapeuti, psihoterapeuti, savjetovatelji, coachevi, sociolozi, politolozi, medicinske sestre, studenti pomagačkih studija, svećenici, voditelji projekata, ravnatelji i zamjenici ravnatelja (koji nisu naveli osnovnu struku) raznih organizacija, voditelji udruga… Ukupno su zaprimljena 43 e-maila u kojima kolege pružaju podršku i pozdravljaju ovakve aktivnosti Poliklinike (81%), postavljaju pitanja za pojašnjenje nekih od točaka (7%), iznose svoje kritike i prijedloge za poboljšanje liste (6%) te ostalo u manjem postotku (roditelji nezadovoljni radom institucija, traženje angažmana oko njihovih slučajeva, izražavanje upitnosti smisla ovakvih inicijativa…). Kao posebnu temu na stranicama Poliklinike objavit ćemo najčešća pitanja i komentare s obrazloženjima u ime Poliklinike i Family Separation Clinic.

U suradnji s Karen Woodall i Nickom Woodallom psihologinje Poliklinike kolegama su najavile treću konferenciju EAPAP-a koja će se održati u Zagrebu 15. i 16. lipnja 2020. godine u organizaciji Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Family Separation Clinic, a koju je Karen Woodall premijerno najavila na svom blogu: https://karenwoodall.blog/2019/09/17/the-principles-and-protocols-of-practice-with-induced-psychological-splitting-after-divorce-aka-parental-alienation/. Više detalja o konferenciji objavit ćemo za mjesec dana. Cilj nam je da konferencija bude primarno usmjerena na praktični i klinički rad, kako bi sudionici zaista dobili znanja i vještine koje mogu primjenjivati svakog dana u svom radu. Posebna nam je čast i zadovoljstvo biti domaćinima ove vrijedne konferencije, čemu su doprinijeli svi naši kolege i suradnici koji su se u tako velikom broju odazvali predavanju Woodallovih koje se ove godine održalo u Zagrebu i koji su svojim potpisima ukazali volju, želju i povjerenje za razvoj i usvajanje najboljih praksi u zaštiti djece u ovom području.

Print Friendly, PDF & Email