Povodom otvorenja Dječje kuće na Cipru, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander i psihologinja Ana Marija Španić, pozvane su da predstave naš, hrvatski model Poliklinike koji je primjer dobre prakse zemljama članicama Vijeća Europe. Naš je model, uz islandski Barnahus, ciparskim kolegama prezentiran s ciljem da iz njega u svom radu implementiraju rješenja koja mogu funkcionirati u njihovom okruženju.

Četrdeset sudionika iz Cipra, među kojima su bili stručnjaci za mentalno zdravlje, suci, tužitelji, odvjetnici, policijski stručnjaci, forenzični liječnici te predstavnici relevantnih ministarstava – okupili su se na okruglom stolu u sklopu projekta PROMISE 2 održanom 4. srpnja 2018. u Nikoziji kako bi raspravljali o multidisciplinarnom i intersektorskom modelu pružanja usluga djeci žrtvama zlostavljanja.

O projektu PROMISE 2

U sklopu PROMISE 2 projekta (2017-2019), nekoliko zemalja u Europi jača multidisciplinarnu i intersektorsku suradnju kako bi se osiguralo da djeca žrtve i svjedoci nasilja imaju pristup djeci prilagođenim uslugama te da imaju koristi od stručnog i djelotvornog odgovora sustava u sigurnom okruženju. Prava djeteta na zaštitu i podršku, uz smanjenje rizika ponovne traumatizacije, ključna su za ovaj model.

Projekt je usmjeren ka poticanju napretka na nacionalnoj razini u nekoliko europskih zemalja. Cilj je osigurati predanost ključnih autoriteta olakšavajući intersektorski dijalog na nacionalnim strateškim okruglim stolovima, kao i razvoj planova, sporazuma i okvira djelovanja. Nadalje, projekt je usmjeren educiranju kompetentnih i predanih stručnjaka, uključujući stručnjake iz područja pravosuđa, provedbe zakona, medicine, socijalnog rada i stručnjaka mentalnog zdravlja. Predviđeni su treninzi u područjima forenzičkih intervjua, psihoterapijskog pristupa djeci i mladima, liječenja, multidisciplinarne suradnje i prikupljanja podataka.

PROMISE 2 se temelji na rezultatima prvog projekta PROMISE (2015.-2017. godine), koji je podržao vladine dužnosnike i stručnjake u praksi iz više od 11 zemalja da uspostave model Dječjih kuća (isl. Barnahus) ili sličnih institucija. Niz sastanaka razmjene, studijskih posjeta i uloženih resursa u jačanje kapaciteta podigao je razinu znanja vladinih dužnosnika i stručnjaka koji su pridonijeli razvoju standarda i smjernica. Sudionici projekta PROMISE 2 predani su uvođenju i djelovanju djeci primjerenih, multidisciplinarnih usluga za djecu žrtve i svjedoke nasilja, koji se temelje na pravima djeteta.

PROMISE, Cipar, Gordana Buljan FlanderPartneri projekta:

Council of Baltic Sea States Secretariat, koordinator; Social Activities and Practice Institute, Bugarska; Hope for Children CRC Policy Center, Cipar; Social Insurance Board, Estonia; National Institute for Health and Welfare, Finska; World Childhood Foundation, Njemačka; Child Circle, Belgija; Szociális Szolgáltatók Közhasznú Egyesülete, Mađarska, Region West; Terre des Hommes, Mađarska; TUSLA, Irska; Centre Dardedze, Latvija; Empowering Children Foundation, Poljska; Save the Children, Rumunjska.

Eksperti projekta:

Barnahus Reykjavik, Island; Barnahus Linköping and Stockholm, Švedska; The National Police Directorate and 2 Barnehus, Norveška; Børnehus Sjælland, Danska; MDCK, Nizozemska; The Havens, Sexual Assault Referral Centre, Kings College Hospital NHS Foundation Trust, Engleska, i Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Hrvatska.

Ključni dokumenti i detaljnije informacije o projektu, kao i prezentacije održane tijekom konferencije, dostupni su na na web stranicama projekta PROMISE, gdje se mogu pronaći i standardi, metoda praćenja kvalitete te pregled zakona i smjernica koji su izrađeni u sklopu projekta.

Print Friendly, PDF & Email