Psihologinja Poliklinike Mia Roje Đapić i predstavnik Odbora mladih Poliklinike, srednjoškolac Luka u emisiji “Kod nas doma” na HRT-u su 23. rujna 2019. najavili predstavu o međuvršnjačkom nasilju “Ako kažeš, gotov si!” u režiji Krešimira Dolenčića koja će biti premijerno prikazana 27. rujna 2019. u Kazalištu Žar ptica. Psihologinja Mia Roje Đapić bila je stručna suradnica na predstavi, a djeca iz Odbora mladih sudjelovala su na probama i u kreiranju sadržaja, kako bi predstava i žrtve i počinitelje prikazala vjerno, etički prihvatljivo te usklađeno s dobi ciljane publike – djeci viših razreda osnovne škole.

U emisiji su oboje kazali kako su jako zadovoljni kako je predstava napravljena, u njoj su prikazane sve vrste međuvršnjačkog nasilja, a uključene su crtice iz svakodnevnog života. Nacionalni podaci, dobiveni istraživanjem Poliklinike, pokazuju da je svako četvrto dijete u Hrvatskoj svakodnevno ili gotovo svakodnevno izloženo nekom obliku vršnjačkog nasilja, da 16% djece svakodnevno ili gotovo svakodnevno čini vršnjačko nasilje, a to su podaci dobiveni samoiskazom djece u anonimnom upitniku.

“Mi smo sudjelovali na način da smo davali ideje za situacije nasilja, znači da ne to ne bude nešto pretjerano, američki, nego realistično. Gledali smo na probama glumce kako su to razvijali  i vidjet ćete kad se predstava u petak bude prikazala da smo mi scenarij prilagodili našoj sredini. Nije predjetinjasto, pa da bude smješno i da nema poruku, a nije niti preosobno, pa da ne bude bude lijepo za gledati. Nego smo taman našli mjeru da prenesemo poruku. Meni se jako sviđa.”, rekao je Luka.

“Meni se toliko svidjela ova inicijativa, da kada je Krešo Dolenčić doša u Polikliniku do nas i tražio nas nekakvu pomoć i suradnju, ja sam se jako rado uključila. Mislim da smo svi u društvu odgovorni za reakciju na nasilje, a onda kada to pokažu i glumci i umjetnici, dakle netko kome se djeca dive i tko im može biti uzor, mislim da se prenosi jako dobra poruka. Umjetnost je uvijek bila jako snažan kanal i drago mi je da se ide u ovom smjeru, i naravno da se tome pristupilo odgovorno. U ovom slučaju smo i mi struka i mladi bili uključeni i svi zajedno smo s umjetnicima radili na ovoj predstavi za koju neskromno mogu reći da je fantastična i  stvarno se veselim premijeri”, rekla je psihologinja Mia Roje Đapić.

Redatelj Krešimir Dolenčić je kazao kako nije teško raditi predstavu za tinejdžersku publiku, nego tih predstava zapravo nema:

“To je nešto što jako nedostaje. Ovako djeca iz Mede i zeke naprasto preskoče na Shakespearea. A to je naša buduća kazališna publika, to su ljudi koji su najprijemčljiviji za nove informacije. Meni je bio užitak raditi ovo, jer tinejdžere imam i doma. ”

Na pitanje koliko očekuje da će predstava doprinijeti rješavanju problema međuvršnjačkog nasilja redatelj je naglasio:

“Odavno smo ustanovili da s kazalištem ne mijenjamo svijet, nego upozoravamo na nešto, u kazalištu će publika dobiti poruku uživo, bez ekrana i touch screena, poruku da se zamisliš, da se nasmiješ, rasplačeš, da te potakne na razmišljanje o društvu, o sebi, o kritici društva. To je jako važno, važnije od mnogo čega. Kroz Polikliniku je prošlo 18000 djece, to je 18000 budućih obitelji, nije to malo, imamo zaista o čemu razgovarati. ”

O PREDSTAVI “AKO KAŽEŠ, GOTOV SI!” (namijenjeno djeci 10+)

Autorica: Dina Vukelić

Režija: Krešimir Dolenčić

Igraju: Amanda Prenkaj, Nataša Kopeč, Lucia Stefania Glavich Mandarić, Marko Hergešić, Petar Atanasoski i Bogdan Ilić

Stručna suradnica/ savjetnica: Mia Roje Đapić, mag. psihologije, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba

Posebna zahvala: Dora Delbianco, Gordana Buljan Flander, Ana Marija Španić, Kazalište Gavella i Odboru mladih Poliklinike Sari, Borni, Paoli, Luki, Lei i Franu

Premijera: 27. rujna 2019.

O predstavi: 

Sve češći i nikad dokraja iskorijenjen problem vršnjačkog nasilja pogađa djecu više nego što mislimo, a žrtva ili počinitelj može postati bilo tko. Kolege iz školskih klupa, društvo iz kvarta, braća i sestre, bratići i sestrične, prijatelji i poznanici, prijatelji prijatelja i poznanici poznanika – svi se mogu naći s jedne ili s druge strane začaranog kruga bullyinga. Kako se nositi s problemima? U kakvim se oblicima manifestira vršnjačko nasilje? Kako ga prepoznati? U kakvoj je ono vezi s društvom u kojemu živimo? I kakav je osjećaj kada sam postaneš metom bullyja?

Predstava “Ako kažeš, gotov si!” mladim gledateljima približava poteškoće, muke i nesigurnosti tinejdžera koje se stvaraju na njima dobro poznatom terenu škole. Pritom se učionice na sceni pretvaraju u pravu školsku arenu (i stvarnu, i virtualnu), a glavna oružja kojima se koriste učenici sežu od uvreda, ucjena, prijetnji, batina do tek jednog fatalnog klika koji je dovoljan da se uzdrma čitav svemir protagonista predstave.

Nastala u suradnji s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, predstava je inspirirana stvarnim primjerima iz svakodnevnog okruženja, a uključuje četiri ispovijesti žrtava bullyinga postavljene u okvir pomaknutog realityja pod vodstvom Majstora ceremonije, utjelovljenja ultimativnog bullyja. Protagonisti su prepoznatljiva lica iz školskih klupa. Ena je zbog kožne bolesti i poruge kolega prisiljena stalno mijenjati škole. Senzibilni Tomica razbija stereotip o tome da dečki nikad ne plaču. Bela ljubav i ostvarenje pronalazi u kiši lajkova. Nika mrzi top liste i pribojava se da će završiti na dnu školskog hranidbenog lanca. A tu je i čitav niz manjih i većih uloga u koje uskaču glumci, iskušavajući se u pozicijama bullyja i žrtava.

Školska arena ove predstave satkana je od klikova, lajkova, klipova, emoticona i ekrana kao zrcala u kojemu se ogledavaju izvođači i gledatelji. “Ako kažeš, gotov si!” upućuje nam, upravo suprotno prijetnji iz naslova, kako je u toj nemilosrdnoj areni pa tako i u kazalištu važno pronaći svoj glas i progovoriti o osjetljivim temama. Jedino se na taj način može stvarati bolje društvo.

Priručnik Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba o međuvršnjačkom nasilju: Nasilje među djecom 

Print Friendly, PDF & Email