U četvrtak 25. ožujka 2021. u 11 sati održava se press konferencija na kojoj će biti predstavljeni rezultati provedenog probira na teškoće mentalnog zdravlja učenika osnovnih i srednjih škola grada Zagreba s obzirom na pandemiju i potrese.  Projektom je obuhvaćeno više od 22 000 učenika tijekom veljače i ožujka 2021. godine, a s ciljem rane identifikacije najugroženije djece i adolescenata. Live streaming konferencije svi zainteresirani mogu pratiti na Facebook stranicama Poliklinike za zaštitu djece mladih Grada Zagreba na linku: https://www.facebook.com/poliklinikazadjecuimladezagreb

O rezultatima provedenog probira na teškoće mentalnog zdravlja djece i mladih u Zagrebu na konferenciji će govoriti prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinički psiholog i psihoterapeut, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te Predsjednica Povjerenstva za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Grada Zagreba.

O osnaživanju sustava obrazovanja u pandemiji COVID-19 te uslijed potresa te implementaciji suportivne mreže educiranih stručnjaka u zagrebačkim školama kao podršci djeci u očuvanju mentalnog zdravlja na konferenciji će govoriti pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport mr. sc. Ivica Lovrić.

Zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnike te zamjenica predsjednice Povjerenstva za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Grada Zagreba, dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, govorit će o do sada provedenim aktivnostima Grada Zagreba i Povjerenstva za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Grada Zagreba s ciljem zaštite mentalnog zdravlja djece i njihovih obitelji.

Moderator konferencije bit će psihologinja Ella Selak Bagarić.

Godina iza nas ispunjena je brojnim izazovima koji su brigu o djeci i mladima učinili još zahtjevnijim, a u djetinjstvo unijeli neizvjesnost i nemir. Znanja koja smo stekli kroz istraživanja ranijih potresa i zdravstvenih kriza, kao i  najnovija istraživanja provedena u pandemiji COVID-19, pokazuju da izazovi s kojima smo kolektivno suočeni mogu značajno negativno utjecati na mentalno zdravlje. Među različitim ranjivim skupinama ističu se djeca i mladi, čija psihološka dobrobit u situaciji produljenog i snažnog stresa zahtijeva posebnu pažnju.

Pravovremeno uočavanje promjena kod djece izazvanih proživljenim iskustvima ključno je za pružanje podrške i preveniranje dubljih negativnih posljedica za njihov daljnji razvoj. Iz tog razloga je tijekom veljače i ožujka 2021., gotovo godinu dana nakon proglašenja epidemije na području RH (11.03.2020) i prvog i najrazornijeg potresa (22.03.2020.), te nešto više od mjesec dana nakon drugog potresa (29.12.2020.) Grad Zagreb je u suradnji sa stručnjacima Povjerenstva za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Grada Zagreba i svih osnovnih i srednjih škola u Zagrebu pratio opseg dosadašnjih učinaka pandemije COVID-19 i potresa na mentalno zdravlje djece i mladih u Zagrebu, na način da je roditeljima učinio  dostupnom aplikaciju koja im omogućuje brz i jednostavan uvid u mentalno zdravlje njihove djece, a javnosti odgovor na pitanje – kako su nam djeca?

Cilj ovog opsežnog projekta probira, kojim je obuhvaćeno više od 22 000 djece i mladih, pod nazivom “Podrška jačanju mentalnog zdravlja djece i mladih tijekom i nakon COVID-19 zdravstvene krize i potresa u Gradu Zagrebu”, upravo je omogućavanje rane identifikacije najugroženije djece i adolescenata te usmjeravanje na primanje podrške te osiguravanje stručnih intervencija, kako bi se ublažio utjecaj sadašnje situacije na njihov razvoj i mentalno zdravlje.

Konferencija za novinare održava se 25. ožujka 2021., u četvrtak, u Novinarskom domu u Zagrebu, a online se može pratiti putem live streaminga na Facebook stranicama Poliklinike za zaštitu djece  i mladih Grada Zagreba te Grada Zagreba.

Print Friendly, PDF & Email