NAJAVA: Predstavljanje rezultata istraživanja o izloženosti djece seksualnim sadržajima na Internetu

Istraživački tim EU Kids Online HR prikazat će u ponedjeljak 19. veljače 2018. u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba rezultate koji se odnose na iskustva i izloženost djece seksualnim sadržajima i drugim novijim oblicima uznemirujućih i rizičnih ponašanja i sadržaja za djecu.

Prezentirani podaci prikupljeni su u okviru prvoga nacionalnog komparativnog istraživanja o medijskim navikama djece i praksama i stavovima njihovih roditelja, te iskustvima i sigurnosti djece na internetu. Istraživanje je provedeno u razdoblju od listopada do studenog 2017. godine, a u istraživanju je sudjelovalo 1.017 djece u dobi od 9 do 17 godina te onaj roditelj koji ima više uvida u prakse djeteta na internetu.

Tijekom predstavljanja rezultata istraživanja bit će predstavljena iskustva djelatnika policije, Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu djece i obitelji, vezano za relevantno područje te predavanje psihologinje Ivane Ćosić Pregrad iz Poliklinike na temu „Djeca i mladi na internetu: rizici za seksualno zlostavljanje“. Stručno događanje okupit će stručne službe osnovnih škola i savjetovališta koja rade sa djecom i mladima, a otvoreno je i za predstavnike medija.

Ovim se istraživanjem Hrvatska uključila u svjetski standard praćenja sigurnosti djece na internetu, temeljem sudjelovanja u EU Kids Online konzorciju kojeg čine 33 zemlje (www.eukidsonline.net). Opći cilj istraživanja bio je steći bolji uvid u navike djece pri korištenju interneta i suvremenih tehnologija, ispitati učestalost i oblike izloženosti djece uznemirujućim sadržajima i nasilju te ispitati zaštitne faktore i ulogu okoline u zaštiti i edukaciji djece i mladih o opasnostima na internetu.

Rezultate istraživanja i upoznavanje s navikama i iskustvima djece na ovom području istraživački tim smatra ključnima za donošenje nacionalnih smjernica za sigurno korištenje interneta, izradu edukativnih materijala za djecu i roditelje, te za izradu nacionalnih i lokalnih obrazovnih politika.

Istraživački tim projekta EU Kids Online HR uključuje stručnjake s područja komunikacijskih znanosti, psihologije, sociologije i računalnih znanosti, okupljenih s pet institucija:

Izv.prof.dr. sc. Kanižaj, Igor – Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu (koordinator)

Ciboci, Lana, dr.sc. – Edward Bernays Visoka škola za komunikacijski menadžment

Ćosić Pregrad, Ivana, prof. – Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba

Doc.dr. sc. Potočnik, Dunja – Institut za društvena istraživanja u Zagrebu

Izv.prof.dr. sc. Vinković, Dejan – Institut sinergije znanosti i društva

Koordinator ovog istraživanja je Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK), glavni partneri Agencija za elektroničke medije i Hrvatski Telekom, a ostali partneri su: OŠ Većeslava Holjevca (Grad Zagreb), Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti HAKOM, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu/Centar za sigurniji internet (CSI). Projekt podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Viš o aktivnostima tima možete saznati na http://hrkids.online.

Print Friendly, PDF & Email