U Zagrebu će se od 7. do 9. listopada 2021. godine održavati 10. kongres Europaediatrics Europskog udruženja pedijatara (European Paediatric Association EPA/​UNEPSA). Ova krovna udruga pedijatara Evrope prvi puta svoj godišnji kongres, koji je tradicionalno jedno od najvećih okupljanja svjetskih pedijatara, organizira u Hrvatskoj. S obzirom na pandemiju, kongres se organizira kao hibridni, odnosno moguće je sudjelovanje i online i offline. Ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander članica je znanstvenog savjeta moderatora, a na okruglom stolu na temu “Are We There for Children? Considering Mental Health and Implications in COVID-19 Crises”  (hrv. Jesmo li tu za djecu? Razmatranje mentalnog zdravlja i implikacija COVID-19 krize) uz nju će ispred Poliklinike sudjelovati još i zamjenica ravnateljice doc. prim. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić,  spec. pedijatar, subspecijalist dječje neurologije, voditeljica dnevne bolnice Marjeta Knez Turčinović, spec. psihijatrije i uži spec. iz psihoterapije te psihologinje Ana Raguž i Mia Roje Đapić.

10. kongres Europaediatrics bit će i mjesto održavanja 14. kongresa Hrvatskog pedijatrijskog društva te 13. kongresa pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara. Hrvatsko pedijatrijsko društvo Hrvatskog liječničkog zbora stručni je nositelj Kongresa. Prema najavama organizatora dosada je prijavljeno više od 400 sudionika koji će prisustvovati offline u hotelu Westin u Zagrebu, te oko 850 sudionika koji će kongres pratiti online. Na web stranici kongresa na adresi: https://www.europaediatrics2021.org/  dostupne su informacije o programu i linkovi za registraciju.

Okrugli stol Are We There for Children? Considering Mental Health and Implications in COVID-19 Crises donosi sljedeća izlaganja:

  1. Children’s Mental Health Screening Overview: Anxiety, Depression, PTSD (Gordana Buljan Flander)
  2. Child Abuse Behind Closed Doors: Reality and Expectations (Ana Raguž)
  3. Mental Health Services Accessibility: Has lock-down locked us out? (Mia Roje Đapić, Marjeta Knez Turčinović)
  4. Bridges to Our Children: The Creative Adaptation (Mirela Badurina)
  5. Why Do Children Need Protection from Toxic Stress in COVID-19 Era? (Vanja Slijepčević Saftić)

Sažetak: Aktualna kriza puno je više od zdravstvene krize u somatskom smislu. Prijetnja nepoznatim virusom, suočavanje s rizicima za vlastiti život i zdravlje, kao i onih koje volimo, epidemiološke mjere koje čuvaju od korona virusa, ali narušavaju normalan razvojni put djece i mladih, onemogućavaju im ostvarivanje socioemocionalnih potreba, roditelji koji su pod povećanim općim i roditeljskim stresom, online nastava, samoizolacija, nejasna i često promjenjiva pravila – sve to obilježilo je proteklih godinu i pol dana u životima djece. Ne znamo koliko će još trajati, kad će i hoće li u potpunosti završiti. Uz sve to mnoga djeca doživjela su i razorne potrese sa svim posljedicama koje su oni donijeli i još uvijek nose. Na ovom okruglom stolu govorit ćemo o tome kako su djeca na temelju istraživanja mentalnog zdravlja više od 22 000 djece Grada Zagreba, raspravljat ćemo o tome kako rano prepoznati znakove depresije, anksioznosti i posttraumatskog stresa u svakodnevnoj praksi, kao i znakove nasilja nad djecom koje bilježi značajna porast. Predstavit ćemo primjere dobre prakse rada u uvjetima koji uvelike odudaraju od onih na koje smo navikli i koje inače držimo standardom. Konačno, govorit ćemo o psihološkoj otpornosti djece i obitelji, tome kako ju poticati iz uloge stručnjaka u sustavu zdravstva i kako suvremene tehnologije učiniti saveznicima na tom putu. Cilj ovog okruglog stola je dublje razumjeti kako su djeca i mladi u ovim okolnostima, što i zašto im je teško, što možemo očekivati u budućnosti te što i kako možemo činiti kako bismo brinuli o njihovom zdravlju na cjelovit način.

Link na program konferencije: 

https://www.europaediatrics2020.org/en/programme

Link na registraciju: 

https://www.europaediatrics2020.org/en/registration

logo 10. kongres Europaediatrics

Print Friendly, PDF & Email