U Hrvatskoj je 20. veljače 2020. pokrenuta Nacionalna kampanja za uvođenje programa »Seksualno nasilje – edukacijski i preventivni program«(SNEP) u srednje škole. Predstavljaju SNEP-a u organizaciji Ženske sobe, organizacije koja radi na prevenciji i suzbijanju seksualnog nasilja, je ispred Poliklinike prisustovala klinička psihologinja dr. sc. Renata Ćorić Špoljar, voditeljica dijagnostike i tretmana.

Ženska soba u suradnji s partnerskim organizacijama provodi EU projekt ”Seksualno nasilje – edukacijski i preventivni program” koji je razvijen kao odgovor na nedostatak sustavne i kontinuirane edukacije o problematici seksualnog nasilja, a kojom problematikom se bavi i naša Poliklinika; od razine senzibilizacije društva na seksualno nasilje do terapijskog rada s djecom i mladima s iskustvima seksualnog nasilja i zlostavljanja, a po čije mentalno zdravlje bez pravovremene reakcije i adekvatne psihoterapijske podrške kao i suradnje različitih dionika sustava, posljedice često budu ozbiljne i dugotrajne. Inicijativu i potrebu za aktivniji rad na prevenciji seksualnog nasilja prepoznale su i iskazale interes odgojno-obrazovne institucije koje su i partneri u ovom projektu.

Ključne aktivnosti projekta su razvoj, implementacija i verifikacija prevencijskog programa protiv seksualnog nasilja za srednje škole, koji je podržalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Pravobraniteljica za djecu. Program se trenutno provodi u 30 škola širom Hrvatske. Druga ključna aktivnost je javna kampanja čiji je cilj podići svijest mladih, ali i građanstva o problematici seksualnog nasilja nad djecom i zagovaranje uvođenja SNEP programa u kurikulume srednjih škola.

Sama nacionalna kampanja službeno je započela upravo događajem dana 20. veljače 2020. u muzeju Mimara u Zagrebu, a događaju su prisustvovali predstavnici državnih institucija i tijela, organizacija civilnog društva, medija te javnosti poznate osobe i što je najvažnije, velik broj mladih. Na događanju su govorili psihologinja dr. sc. Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe, Margareta Mađerić, državna tajnica iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, načelnik sektora u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta gospodin Darko Tot, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, viša savjetnica za stručne suradnike defektologe (socijalne pedagoge) iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Alma Rovis Brandić, mag. paed. soc.

Print Friendly, PDF & Email