Sukladno preporuci i smjernicama Vijeća Europe, a s ciljem proaktivnog djelovanja na internetu i u zajednici, Ministarstvo socijalne politike i mladih je u svibnju 2013.g. osnovalo Nacionalni odbor za provedbu kampanje Vijeća Europe ”No Hate Speech Movement” odnosno implementaciju Kampanje na nacionalnoj razini. Pogledajte službeni spot kampanje: http://www.youtube.com/watch?v=rH4exQH_eI8

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić predstavila javnosti 17. siječnja 2014. godine u Banskim dvorima kampanju „NE govoru mržnje na internetu“, u kojoj su kao promotori angažirane brojne poznate osobe, primjerice Danijela Trbović, Amar Bukvić, Goran Bogdan, Tomislav Jelinčić, Leona Paraminski, Ivana Nanut, hokejaši Medveščaka, a ambasadorica kampanje je Iva Šulentić. Oni sudjeluju u promotivnom spotu kampanje autora Darka Drinovca, kojie će sljedećih mjeseci prikazivati na nacionalnim televizijama.

Opći cilj kampanje je informirati i senzibilizirati javnost, posebno djecu i mlade, o poštivanju ljudskih prava kao i o negativnim utjecajima govora mržnje. Mladi ljudi imat će ključnu ulogu u kampanji te će svojim proaktivnim djelovanjem na Internetu podizati svijest o značenju govora mržnje i posljedicama takvog neprihvatljovog načina izražavanja. Kampanja na nacionalnoj razini trajat će do prosinca 2014. godine, sukladno akcijskom planu aktivnosti.

Istraživanje koje su proveli Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba o iskustvima i ponašanju djece na Internetu i na društvenoj mreži Facebook, na uzorku od 1489 djece u Hrvatskoj, u dobi od 11 do 18 godina, pokazalo je da postoji gotovo potpuna pokrivenost dječje populacije Facebook mrežom te da je svako šesto dijete bilo žrtvom govora mržnje na Internetu dok je takvo ponašanje priznalo 8% djece.

Vesna Katalinić, dipl.soc.radnica, koordinatorica Dječje kuće Borovje Hrabrog telefona, aktivni je član Nacionalnog odbora i sudjeluje u kreiranju aktivnosti Kampanje u suradnji s drugim članovima Nacionalnog odbora i Ministarstvom socijalne politike i mladih.

Više doznajte na web stranici kampanje: http://www.dislajkammrznju.hr/

dislajkajte na FB stranici: https://www.facebook.com/notes/dislajkam-mr%C5%BEnju-ne-govoru-mr%C5%BEnje-na-internetu/o-kampanji/506116666169973

Print Friendly, PDF & Email