NACIONAL: Stotine djece u Hrvatskoj oružje su u konfliktnim razvodima

Ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander jedna je od triju stručnih sugovornika u velikoj temi objavljenoj u Nacionalu od 2. siječnja 2018. godine: “DOSSIER: Stotine djece u Hrvatskoj oružje su u konfliktnim razvodima”.

“Jedna trećina do jedna četvrtina razvoda, ovisno o istraživanjima, su tzv. konfliktni razvodi. U njima, ako postoji komunikacija, ona je visokokonfliktna, roditelji se neprijateljski odnose jedan prema drugome, koriste dijete da bi si preko njega slali poruke, traže od djeteta da bira stranu, šalju verbalnu ili neverbalnu poruku “ako odbaciš onog drugog roditelja, onda ću te ja više voljeti ili prihvatiti”, roditelji ulaze u savez s djecom protiv drugog roditelja, i to je vrlo nezdrava atmosfera za dijete u kojoj takvo dijete počinje voditi brigu o roditeljima, umjesto da roditelji vode brigu o djetetu…. Najteža posljedica ovakvog razvoda je splitting – kad je jedan roditelj djetetu “crn”, a drugi “bijel.”

Osim prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander, o ovoj temi govore i sutkinja za mladež Županijskog suda u Zagrebu Lana Petö Kujundžić i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb Tatjana Brozić Perić.

Cijelu temu u PDF-u možete preuzeti ovdje: Nacional dossier o konfliktnim razvodimaPrint Friendly, PDF & Email